Dragan Marković Palma Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svedok, koji je na video snimku izneo detalje sa privatnih žurki u Jagodini i tom prilikom optužio Dragana Markovića Palmu za podvođenje žena među kojima ima i maloletnica, juče je trebalo da bude saslušan u policiji u Jagodini, ali je tužilaštvo iz Kraljeva usvojilo njegovu zamolnicu te će on iskaz umesto u Jagodini dati u Beogradu. Ovo je prvi Palmin poraz, s obzirom da svedok ide u prestonicu po zaštitu, jer je Marković pretio žrtvama i javno rekao da će da sazna njihova imena, a tim povodom, pričali smo sa advokatom Ivanom Simićem, koji ističe da tužilaštvo ima mogućnosti da zaštiti svedoke - svedočenjem iz posebne prostorije i menjanjem boje glasa.

Podsetimo prvo na to da žrtve i svedoci opravdano sumnjaju u nadležne institucije u slučaju Dragana Markovića Palme povodom optužbi da je podvodio žene i maloletnice, dokazao je i sam Palma, koji je otvoreno kazao da ukoliko se žrtve plaše, pa žele da svedoče preko Skajpa, to im ništa ne vredi jer će on svakako saznati ko su. Ne treba zanemariti da su institucije takvo Palmino ponašanje posmatrali ćutke i skrštenih ruku, kao da direktan uticaj na svedoke nije razlog za novo saslušanje, do kojeg nije došlo.

„Ako se plaše, ponovo moram da kažem, više puta – ako se žrtve plaše od mene pa neće da idu u tužilaštvo i policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke, razumete. Sve je laž“, kazao je Marković u jednom od svojih mnogobrojnih gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Advokat Ivan Simić u razgovoru za Nova.rs kaže da sud ipak može da sakrije identitet svedoka i da je to ujedno i najbolji način da ga zaštiti.

„Svedok u ovom slučaju može da dobije status posebno zaštićenog svedoka. To se uglavnom radi kada je reč o organizovanom kriminalu. Ipak, ne želim da verujem u to da neko može da preti i da koristi svoju moć na taj način“, kaže Simić i dodaje:

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Svedok može i da svedoči iz posebne prostorije i da mu glas bude blurovan. Recimo, ako je reč o maloletnoj osobi, onda dobija status posebno osetljivog svedoka“, navodi on.

Ističe da ukoliko sud proceni da je svedok ugrožen može da dobije zaštitu kao i svaki drugi građanin.

Takođe, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da će svedok koji je juče trebalo da da iskaz u jagodinskoj policiji govoriti o svojim saznanjima koja se tiču podvođenja devojaka i maloletnica na privatnim žurkama Dragana Markovića Palme, „samo ostaje da se vidi da li će njegovo svedočenje ostati zatvoreno za javnost“.

Otkako su optužbe na Palmin račun obnarodovane na konferenciji za medije Marinike Tepić i emitovan video zapis svedoka, koji je prisustvovao tim žurkama, Palma ne prestaje da šokira javnost svojim postupcima, a opštem stanju šoka doprinosi nezainteresovanog institucija da ga zaustave u toj nameri.

Tako, gotovo svakakodnevno, imamo različite izjave lidera Jedinstvene Srbije i prvog čoveka Jagodine,  koji ne prestaju da iznanađuju javnost.

Odmah nakon te konferencije Palma se zauzeo da sazna ime svedoka čiji je lik bio sakriven i glas izmenjen na video snimku i već tada trebalo je svima da bude jasno da će Marković svoju odbranu pred javnosti, pored jeftinih političkih manira, zasnivati na unižavanju svedoka, otkrivanju njihovih indentiteta i pojedinosti iz njihovih života koje uopšte nisu relevantne za ovaj slučaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar