Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Među hrpom „kompromitujućih“ predmeta koje je Nenad Stefanović „odvojio sa strane“ od trenutka kada je došao na čelo Višeg tužilaštva u Beogradu, nalaze se i postupci protiv Jelene Jovanović, supruge lidera LDP Čedomira Jovanovića, osumnjičene za zloupotrebe položaja u više firmi. Supružnici Jovanović su, podsetimo, prošle decenije bili vlasnici nekoliko međusobno povezanih privatnih firmi i pokušavali da plove u vodama biznisa. Koliko su u tome bili uspešni najbolje potvrđuje činjenica što su gotovo sve te firme otišle u stečaj i ostavile za sobom milionske dugove, koje je do danas ostalo nemoguće naplatiti.

Kako saznajemo, u Višem tužilaštvu u Beogradu, po nalogu Nenada Stefanovića (ili njegovih nadređenih „šefova“ i „poslodavaca“), zaustavljena su najmanje dva postupka protiv Jelene Jovanović i to u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. U prvom slučaju, policija je po nalogu VJT okončala predistražne radnje, a zatim protiv Jovanovićeve podnela prijavu za zloupotrebu položaja, dok je drugi slučaj i dalje bio u fazi predistražnih provera.

Čedomir Jovanović Foto:Zorana Mandic/ATAImages

„Krivična prijava protiv Jovanovićeve je podneta krajem prošle godine i u trenutku kada je trebalo da se pokrene istražni postupak, a ona dobije status osumnjičene za zloupotrebu položaja, ta prijava je združena sa drugim postupkom koji je bio u fazi provere. Na taj način zaustavljena je sigurna istraga potkrepljena dokazima, a koja bi izvesno rezultirala optužnim aktom. To je klasična opstrukcija, jer je na taj način osnovani postupak potopljen u drugi slučaj, za koji se ne zna kako bi se naposletku završio“, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Pročitajte još:

Dodaje da je protiv Jovanovićeve prijava podneta zbog zloupotreba u firmi „Kirka suri“, koja je nekada bila u vlasništvu uspešnog beogradskog preduzetnika Slobodana Janjuševića. Ovo preduzeće za proizvodnju kotlova i energetske opreme važilo je za jedno od najuspešnijih u Srbiji, a mediji su o Janjuševiću izveštavali kao jedinom privredniku koji je svojim radnicima dao beskamatne kredite i izgradio stanove. Nakon njegove smrti, naslednici su firmi prodali kompaniji SHSV, čiji je manjinski vlasnik bio upravo Čedomir Jovanović, dok je njegova supruga bila direktor.

Obe kompanije su otišle u stečaj nakon što su ih Jovanovići preuzeli, a u slučaju SHSV potraživanje poverilaca brojala su se u milionima evra.

„Jovanovićeva je godinama bila pod policijskom istragom zbog izvlačenja novca iz kompanije „Kirka suri“, koja je na kraju otišla pod stečaj. Dugovi su bili toliki da je stečajni upravnik morao da rasprodaje zgrade i stanove koje je Janjušević izgradio svojim radnicima, a koji su ih na kraju sami otkupljivali kako bi se pokrila potraživanja druge firme u kojoj su Jovanovićevi bili suvlasnici i direktori“, dodaje naš sagovornik i napomninje:

Čedomir Jovanović Foto:Zorana Mandic/ATAImages

„Dan pre nego što je podneta krivična prijava protiv Jovanovićeve, ona je volšebno prebacila firmu na drugu osobu. Istog dana kada se upisao APR potpisao je nalog da se sa računa podigne veća svota novca i to po direktno njenim instrukcijama. Ne samo da je zloupotrebljavala položaj, već je i drugu osobu podstakla da isprazni račun firme, kako bi izbegla prinudnu naplatu izvršitelja zbog ogromnog duga koji je imala prema jednom poveriocu“.

Pročitajte još:

Upravo je takav jedan predmet, na kom je policija godinama radila i prikupljala dokaze, Stefanovićevom odlukom potopljen u drugi, a potom sklonjen „na sigurno“.

„Ne postoji građanin ove države koji se nije zapitao čime su režim i aktuelni predsednik toliko zadužili Jovanovića, da im on, nakon višedecenijskih političkih sukoba i prepucavanja, vraća na ovako neprimeren i gotovo neukusan način – bezuslovnom odbranom svakog političkog poteza. Samo je procesuiranje jednog slučaja zbog porodičnih zloupotreba i korupcije bio dovoljan da večiti opozicionar postane zakleti režimski bot“, završava naš sagovornik.

Podsetimo, na spisku propalih firmi porodice Jovanović su i „Agroposlovi“, preko kojih su zakupili čuvenu „Fidelinku“, takođe danas u stečaju. Mediji su prenosili da u vlasništvu imaju firmu „Silos“ iz Kovina, koja je u stečaj gurnuta na predlog Marfin banke, zbog nevraćenog kredita od 200.000 evra iz 2014. godine. Kredit su podigli „Agroposlovi“, a solidarni dužnicu su bili „Silos“, kao i supružnici Jovanović.

Stefanović bez komentara

„Nova“ je juče pokušala da dobije komentar ispred Višeg tužilaštva u Beogradu i glavnog tužioca Nenada Stefanovića u vezi sa postupcima protiv Jovanovićeve. Odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Stefanović je, inače, poslednjih dana, više puta apostrofirao u raznim saopštenjima da građani gube poverenje u rad tužilaštva zbog komentara koje u javnosti iznose tužioci koji su se otisnuli u politiku (aludirajući na svoje „neposlušne“ koleginice), posebno nakon formiranja „ProGlasa“, čiji pokretači organizuju tribine po celoj Srbiji. Da li na poverenje građana utiču Stefanovićevo postupanje i odluke poput ove u slučaju porodice Jovanović, ili to što su o njima pojedinici odlučili da progovore, na javnosti je da zaključi.

VIDEO: Tužiteljka Bojana Savović o odgovorima Nenada Stefanovića za N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare