Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Otac Andrija Naumova (41) koga Više javno tužilaštvo u Nišu tereti za krivično delo pranje novca, Oleg Naumov izjavio je danas u niškom Višem sudu da je njegovo vlasništvo 530.000 evra pronađenih u automobilu kojim je njegov sin 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju.

Oleg Naumov je kazao da je novac pozajmio od svog poslovnog partnera 16. februara prošle godine, kako bi otvorio još jedan televizijski kanal. On je rekao da se duže od trideset godina bavi privatnim biznisom i to otvaranjem novih televizijskih kanala i pokretanjem novih programa. Istakao je da ima osam privatnih firmi, od kojih je sedam registrovano u Ukrajini, a jedna u inostranstvu.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

„Želeo sam da otvorim novi kanal i prodam ga kablovskim operaterima širom Ukrajine, zato mi je novac bio potreban. Pozajmio sam ga od poslovnog partnera, uz obavezu da ga vratim do 2023. godine. U to vreme, dodao je, „rat se osećao u vazduhu“, ali sam verovao kao i ostali ljudi u Ukrajini da se neće dogoditi i da se radi samo o propagandi, jer je i ranije ruska vojska dolazila do granica naše zemlje“, izjavio je Oleg Naumov.

On je objasnio da novac nije pozajmio od neke od banaka jer su se tokom januara i februara dogodila dva „napada iz inostranstva na ukrajinski bankarski sistem“, nakon čega je država 24. februara ograničila sume koje mogu da se podignu u bankama.

Prema njegovim rečima, novac koji je pozajmio potiče iz legalnog biznisa njegog poslovnog prijatelja, po zanimanju advokata.

„Nakon izbijanja rata u Ukrajini nisam mogao da radim na otvaranju novog televizijskog kanala i taj novac sam preneo u Evropu. Nisam mogao preko računa da ga prebacim jer su transakcije bile obustavljene. Novac koji je pozajmio od poslovnog prijatelja predao krajem marta u Nemačkoj svojoj snaji Ani Revenko, kako bi kupila kuću u Turskoj, u koju bi mogla da se preseli cela porodica“, izjavio je Naumov.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, oni su još 2021. godine razgovarali o kupovini neke nekretnine van Ukrajine, a nakon izbijanja rata su se dogovorili da to zaista i učine.

„Potpisali smo ugovor o pozajmici da bi Ana mogla u Turskoj da pokaže poreklo novca. Nisam nameravao da tražim taj novac natrag od nje, jer smi mi porodica. Pozajmljeni novac nameravam da vrati u ratama do kraja godine, bez obzira što nisam pokrenuo televizijski kanal koji sam nameravao. Moje firme i dalje rade i zarađuju tako da mogu da vratim pozajmljeni novac“, rekao je Oleg Naumov.

Andrij Naumov se na prethodnom ročištu izjasnio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret i naglasio da se radi o porodičnom novcu.

Okrivljen je za krivično delo pranje novac jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara. Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od Srbije njegovo izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a juna je uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije, a ukoliko do njega dođe ono će se realizovati po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i sporazumu o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima između Ukrajine i Srbije.

Naumov je posredstvom advokata kazao da bi izručenje Ukrajini za njega predstavljalo smrtnu kaznu.

Za krivično delo pranja novca za koje je počelo suđenje pred Višim sudom, Naumovu preti zatvorska kazna od najviše deset godina.

BONUS VIDEO: Izjava Milana Petrovića, advokata Naumova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar