Otac nastradalog u „Namenskoj“ došao u sud u odelu u kojem mu je sin izgoreo

Hronika 18. okt. 202113:40 > 13:47
Podeli:
Milovan Milivojević Foto: Nova.rs

Milovan Milivojević, otac Milomira nastradalog radnika u fabrici MB Namenska u Lučanima, danas se u sudnici u Ivanjici pojavio u majici i pantalonama koje je njegov sin nosio tog kobnog dana.

Pročitajte još:

„Nosio je majicu sa kratkim rukavima od 300 dinara i pantalone bez bluze. Odelo nije bilo pamučno. Zaštitne pantalone su u zadnjem delu imale lastiš koji je od vatre i toplote ušao u meso na leđima“, rekao je Milivojević na svedočenju, navodeći da niko iz Sektora za zaštitu nije opominjao radnike da su neadekvatno obučeni.

Suđenje za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Glavni pretres je trebalo da se održi pre pet dana, ali je odložen jer je sud uvažio molbu prvookrivljenog Radoša Milovanovića koji je u njoj naveo da će tog dana biti „opravdano odsutan“ jer će, kao direktor lučanske fabrike, morati da bude na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu.

Za nezgodu u kojoj su, nakon eksplozije baruta 2017. godine, preminuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, sudi se Radošu Milovanoviću, dugogodišnjem direktor fabrike i vojnom pukovnku u penziji, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomi Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svoje svedočenje, danas je nastavio Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira. On je ispričao o detaljima nakon eksplozije i požara, i situacije u kojoj je zatekao drugog preminulog Milojka Ignjatovića, i poslednji razgovor telefonom sa svojim sinom.

„Bure je planilo kako smo ga spustili. Tata, ja sam izgoreo. To su bile poslednje reči mog sina“, rekao je Milovan.

Milovan Milivojević Foto: Nova.rs

Jedno od pitanja oko kojeg se danas raspravljalo, bilo je u vezi elektrovozila na kojem su prevoženi burići sa barutnim ostacima. Milivojević je rekao da na njemu nisu smeli da se voze burići sa barutom i da je glavni krivac za of toga što je to rađeno, isključivo generalni direktor.

„Barutni ostaci su prevoženi na elektrovozu do kritičnog događaja. Iako je to bilo strogo zabranjeno. I tu naredbom generalnog direktora. Gledao sam i ranije kako su se prevozili burići i padali da tog vozila“, ispričao je Milivojević.

Od oktobra pre dve godine, kada je počelo suđenje, glavni pretresi su nekoliko puta odlagani i to uvek na zahteve trojice okrivljenih, zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Suđenje u Ivanjici Foto: Nova.rs

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića je ogorčena čestim odlaganjima suđenja. Smatraju da se iza toga krije namera da se taj proces razvlači unedogled, kako bi direktor izbegao krivicu i isposlovao pomilovanje vrha države.

Međutim, odbrana okrivljenih koji negiraju krivicu odbacuje te tvrdnje i optužbe o opstrukciji sudskog procesa.

BONUS video: Mika Aleksić pred sudom

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar