Kragujevac, Radivoje Kastratović, advokat
Radivoje Kastratović Foto: Privatna arhiva

Slučaj navodnog seksualnog uznemiravanja službenica u kragujevačkoj Gradskoj upravi od strane SNS funkcionera Zorana Mladenovića, početkom godine odjeknuo je u celoj Srbiji, a ovih dana na sve je stavljena tačka. Nadležna tužilaštva odbacila su krivične prijave, slučaj je zatvoren, a danas se javnosti pobedonosno obratio i sam Zoran Mladenović, koji je u saopštenju istakao da je bio ‘’žrtva političkog progona’’. Advokat službenica koje su podnele prijave, Radivoje Kastratović, za Nova.rs ocenjuje da smo svedoci "poraza države" u kojem su pripadnici režima institucionalno zaštićeni.

Zoran Mladenović Foto: Printscreen/YouTube/Српска напредна странка Крагујевац

Visoki funkcioner SNS-a i zamenik predsednika Skupštine grada, Zoran Mladenović u svom saopštenju za javnost naveo je da je „pobedila istina“ kao i da pojedinim „nečasnim“ ljudima nije prošao pokušaj njegovog političkog progona“. Mladenović je istako i da je krivična prijava protiv njega bila ‘’pravno neutemeljena’’ te da su pojedinci medijima davali lažne informacije.

Podsetimo, početkom godine dve službenice Gradske upave, gardskom pravobraniocu podnele su pisanu pijavu sa ‘’eksplicitnim primerima seksualnog uznemiravanja’’, koje su doživele na radnom mestu od visokog funkcionera.

Rasplet cele situacije, u kojoj je na kraju odbačena krivična prijava, za advokata oštećenih žena je jasna poruka da politiki moćnici režima imaju institucionalnu zaštitu.

„Prekidom istrage, praktično na samom početku, nisu saslušani svedoci i sve je ekspresno završeno. Moj apsolutni utisak je da se u ovom slučaju šalje jasna poruka oštećenima da je sigurnije da ćute i trpe, nego da zatraže zaštitu od institucija sistema. Ovo je poraz države“, ocenio je advokat.

Kastratović nije želo da komentariše Mladenovićevo obraćanje javnosti, u kojem on potencira svoju nevinost, objašnjavajući da sa odbačenim prijavama „ima pravo na takvo ponašenje“.

„Prema mom mišljenju, pravnički gledano, situacija je sto posto jasna da je delo izvršeno, ali imajući u vidu celokupnu atmosferu, pripadnici režima su zaštićeni od strane institucija i sistema i tu gotovo da ništa ne može da se uradi. Tužiteljka u prvom stepenu praktično nije ni vodila postupak, već izabrala sigurniju varijantu i odbacila prijavu, a posle našeg prigovora Više javno tužilaštvo je samo potvrdilo prvostepenu odluku. Mi svakodnevno vidimo kako se predsvnici vlasti stalno pozivaju na intitucije i kažu ‘pustite institucije da rade svoj posao’, a ustvari institucije ne rade svoj posao i tu je ta manipulacija i rebus u kome se kao društvo nalazimo“, istakao je advokat Kastratović.

On je uveren u istinitost tvrdnji svojih klijentkinja da su doživele seksualno nasilje i smatra da se ovakvim postupkom prave žrtve izlažu stubu srama, a učinilac dela proglašava žrtvom.

Pročitajte još:

„Praktično je stavljena tačka na slučaj, a posledice za žene koje su prijavile osumnjičenog su apsolutno velike. One sada nastavljaju da žive u strahu, plaše se odmazde , plaše se otkaza na poslu, uplašene su i za svoju bezbednost. Ovde je najgore to što se šalje poruka svima koji se odvaže da zatraže zaštitu, da tu zaštitu neće dobiti. To smo upravo dobili u ovom slučaju“ rezigniran je Kastratović.

Na kraju, ovaj advokat zaključuje i da posle odbačenih krivičnih prijava, nema redovnih pravnih sredstava i lekova koji bi mogli da pomognu oštećenima u konkretnom slučaju. Dodaje i da bi njegove klijentkinje eventualno mogle da ulože ustavnu žalbu, ali ocenjuje da bi takav potez, imajući u vidu ceo tok postupka, kako kaže, unapred bio osuđen na neuspeh.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare