Zoran Mladenović Foto: Printscreen/YouTube/Српска напредна странка Крагујевац

Slučaj seksualnog uznemiravanja službenica zaposlenih u Gradskoj upravi u Kragujevcu, danas je kao bomba eksplodirao i uzdrmao kragujevačku javnost. Prema podacima do kojih je došao naš portal, reč je o visokom funkcioneru gradske uprave Zoranu Mladenoviću, koji je prijavljen za seksualno  uznemiravanje službenice na  radnom mestu. Gradski pravobranilac prosledio je Osnovnom javnom tužilaštvu prijave zaposlenih službenica, a u Gradskoj  upravi  našem portalu  danas je potvrđeno da će se o ovom slučaju oglasiti i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević, izjavio je za Nova. rs da su 1. februara dve službenice  podnele pisanu izjavu ‘’sa eksplicitnim primerima seksualnog uznemiravanja’’, koje su doživele od visokog funkcionera Z.M.

Petronijević  je o svemu obavestio gradonačelnika  i u skladu sa zakonom,  prijavu prosledio Osnovnom javnom tužiocu u Kragujevcu.

‘’Sproveli smo postupak  potpune zaštite identiteta zaposlenih službenica i sada je na tužiocu da sprovede istražne radnje i  utvrdi istinitost iz prijave za krivično  delo polnog  uznemiravanja’’ rekao je Petronijević za Nova.rs.

Međutim, on je dodao i da je  na račun ponašanja gradskog funkcionera bilo je pritužbi i pre zvaničnog podnošenja prijave dve zaposlene, ali da taj slučaj nije procesuiran.

‘’Pre izvesnog vremena  gradonačelniku Kragujevca  obratila se jedna  zaposlena sa pritužbom  da ju je funkcioner  Z.M.  seksualno uznemiravao,   ali je ona  insistirala da  njen  identitet bude sačuvan i da  se slučaj ne procesuira’’ kaže Petronijević.

On je istakao da je tada  gradonačelnik obavio razgovor sa funkcionerom  Z.M. i ‘’skrenuo mu pažnju na ponašanje’’, a pošto zaposlena nije želela da podnese i pisanu prijavu, nisu se stekli uslovi za ‘’bilo koju vrstu procesuiranja’’.

Petronijević je za naš portal pojasnio da zaposlene službenice ne žele da otkrivaju svoj identitet, kao i da  Pravobranilaštvu nije poznato da li među zaposlenima postoji  još žena  koje su zlostavljane od istog funkcionera.

‘’U slučaju da gradonačelnik ili Pravobranilaštvo dobije još neku prijavu za polno uznemiravanje, odmah ćemo je proslediti nadležnom tužilaštvu na dalji postupak’’ rekao je Petronijević

Ko je funkcioner koji  uznemirava žene?

U Prvobranilaštvu nisu želeli da otkrivaju identitet funkcionera koga službenice terete za seksulno uznemiravanje, zbog , kako nam je rečeno, zaštite podataka o ličnosti i privatnosti.

Međutim, portal Nova.rs nezvanično saznaje da je reč o Zoranu Mladenoviću, zameniku predsednika Skupštine grada.

Naš portal stupio je u kontakt sa Zoranom Mladenovićem, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da će ’’uskoro sve biti objavljeno’’.
’’Sada ne mogu ništa da vam kažem o celom ovom slučaju, imam ljude koji rade na tome. Hvala što ste se javili , svi novinari će biti obavešteni na vreme, sačekajte još malo, radimo na tome, kako bi se došlo do istine’’, kratko je izjavio Mladenović.

Mladenović je ujedno i  visoki funkcioner  Srpske napredne stranke (SNS) u Kragujevcu.

U zvaničnoj biografiji na gradskom sajtu navedeno je da Mladenović (64)  bio oficir Vojske Srbije i da je kao pukovnik  2007. godine penzionisan. U SNS-u je od 2008.  a za potpredsednika Gradskog odbora stranke izabran je 2012. godine, od kada je i odbornik u Skupštini grada.  U novom skupštinskom sazivu koji je formiran u avgustu prošle godine, izabran je za zamenika predsednika Skupštine. Tu je navedeno i da je Mladenović od 2017. godine član Komisije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za rešavanje pritužbi građana na rad policije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar