Andrej Obradović, Bojan Lazić Foto:Marko Dragoslavić/FONet

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo jekrivičnu prijavu koju je protiv policijskih službenika podneo mladić Andrej Obradović, koji je u februaru ove godine doživeo policijsku torturu, navode iz organizacije Da se zna.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Obaveštavamo javnost da je, nakon duže od 6 meseci trajanja predistražnost postupka, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu juče 4. septembra 2024. godine, donelo odluku da odbaci krivičnu prijavu koju je Andrej Obradović podneo protiv policijskih službenika policijske stanice Novi Beograd koji su njega i njegovu cimerku fizički, psihički i seksualno zlostavljali u njihovom stanu na Karaburmi 14. februara ove godine zbog toga što su pripadnici LGBT+ zajednice.

Podsećamo da se policijska brutalnost desila 14. februara ove godine u stanu Andreja i njegove cimerke na Karaburmi. Njima su rano ujutru tog dana u stan upali policijski službenici policijske stanice Novi Beograd na čelu sa Dubravkom Despotovićem i Strahinjom Vukovićem koji su, kada su u jednoj sobi ugledali zastavu LGBT+ zajednice započeli brutalno fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje Andreja i njegove cimerke. Njima su nakon toga konstatovane fizičke povrede i ozbiljne psihičke traume.

Nakon što se Andrej javio Udruženju Da se zna! i izneo ceo slučaj, odmah smo mu pružili pravnu i psihološku podršku. Pokrenuli smo četiri pravna postupka (pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv policijskih službenika za nezakonito postupanje i zlostavljanje, pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a svoj postupak je pokrenuo i Zaštitnik građana ispitujući nezakonitost rada policijskih službenika), organizovali tri konferencije za medije i protest na Trgu republike povodom ovog slučaja.

Zbog dvomesečne nereakcije tužilaštva i nepozivanja Andreja da da izjavu povodom krivične prijave, Andrej je u aprilu 5 dana štrajkovao glađu ispred Narodne skupštine kada mu je dva puta pozlilo i zdravlje ozbiljno ugroženo. Tek tada je dobio poziv od tužilaštva da da izjavu povodom slučaja.

Udruženje Da se zna! izražava duboko razočaranje povodom ovakve odluke tužilaštva, naročito imajuću u vidu da je postupak po pritužbi koju smo MUP-u podneli na rad policijskih službenika okončan delimičnim usvajanjem pritužbe, odnosno odlukom Komisije za rešavanje pritužbi da su navodi o policijskom nasilju nad Andrejem i njegovom cimerkom delimično osnovani. Takođe, skrećemo pažnju i na informaciju da je Zaštitinik građana tražio od MUP-a da mu dostavi snimke upada u stan i pretresa stana s obzirom da se takve policijske akcije uvek snimaju, a da je MUP u odgovoru zamolio Zaštitnika građana da ih izuzme te obaveze da dostave snimke.

Posebno je ponižavajuća činjenica da ovakva odluka tužilaštva dolazi svega 2 dana pred održavanje Parade ponosa, događaja koji slavi ponos, dostojanstvo i ljudska prava LGBT+ osoba. Udruženje Da se zna! najavljuje da će na ovakvu odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva podneti prigovor Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ovakva odluka tužilaštva samo je nastavak prakse potpunog tolerisanja policijskog nasilja kojem su izloženi građani Srbije, naročito pripadnici manjinskih i diskriminisanih grupa. Ovo je veliki korak nazad za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Srbiji“.

VIDEO: Hapšenje Vase Antića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar