Andrej Obradović Foto: Nova

Andreju Obradoviću, koji je danima štrajkovao glađu ispred Naroddne skupštine zbog policijske brutalnosti, u utorak je pozlilo i prebačen je u Urgentni centar, ali je odbio da ostane u bolnici i potpisao da izlazi iz zdravstvene ustanove na vlastitu odgovornost da bi dao izjavu u tužilaštvu o postupanju policajaca za koje tvrdi da su ga maltretirali, ponižavali, diskriminisali i sekusalno zlostavljali. Andrej je danas saslušan u tužilaštvu, nakon čega je prekinuo štrajk glađu, a za Nova.rs govori o svemu što se dešavalo.

Andrej je započeo štrajk glađu u četvrtak 11. aprila, nakon ćutanja nadležnih institucija na njegove tvrdnje da su ga policajci, koji su upali u stan u kome je živeo sa cimerkom u potrazi za navodnom drogom, maltretirali, vređali, ponižavali, mučili i seksualno zlostavljali kada su videli da je on LGBT osoba. Svoj štrajk je započeo ispred Narodne skupštine i bio je rešen da izdrži sve dok nadležni ne počnu da rade svoj posao ili dok mu zdravlje i život ne budu ugroženi. U utorak se dogodilo i jedno i drugo.

Pročitajte još:

„U jednom trenutku mi je naglo pozlilo. Osećao sam se dezorjentisano, nisam mogao da komuniciram. Prevezli su me u Urgentni centar. Bio sam iscrpljen, prilično dehidriran. Rekli su mi da je to delimično i posledica vremenskih uslova, jer su mi od sunca izgoreli svi delovi tela na kojima nisam imao odeću. Odmah su hteli da mi daju infuziju i još neke rastvore, ali nisu mogli da mi pronađu krvne sudove. Najzad su uspeli i dali mi prvu infuziju i onda su se pojavile vene i tek tada su mogli da mi daju ostale infuzije. Proveo sam u bolnici pet, šest časova, još imam tragove od četiri braunile koje su mi stavili u ruke“, objašnjava Andrej Obradović.

Lekari su konstatovali da je nastupila opšta iscrpljenost, a najviše su stradali bubrezi. Zbog toga su hteli da ga zadrže u bolnici i upute na dalja ispitivanja, ali je on to odbio.

Andrej Obradović Foto: Nova

„Morao sam da odem u Prvo osnovno tužilaštvo da bih dao izjavu. Morao sam da potpišem dokument da napuštam zdravstvenu ustanovu na svoju odgovornost, u takvom stanju sam bio. Ipak, čak i da mi je život bio u pitanju otišao bih u tužilaštvo, jer se ne borim samo za svoja prava, već za prava svih građana. Pravo da kažem, nisam očekivao da ću kolabirati tako, odjednom. Narednih nekoliko dana ću nastaviti lečenje, moram da vodim računa sa unošenjem hrane i tečnosti da ne bih pogoršao svoje zdravstveno stanje“, objašnjava Andrej.

Mladić jeste juče prekinuo štrajk glađu, ali će nastaviti, kako kaže, borbu za istinu i, ako bude potrebno, pribećiće nekom drugom vidu protesta.

Foto: Nova

„O izjavi koju sam dao u Prvom osnovnom tužilaštvu ne mogu da govorim. Ja samo želim da institucije rade svoj posao, nije moralo da dođe do toga da moje zdravlje bude ugroženo da bi reagovali iz tužilaštva. Opisao sam šta se tačno događalo kada su policajci ušali u stan. Na kraju protiv mene nisu podneli ni krivičnu prijavu. Trebalo je da prvo budem saslušan u Trećem osnovnom tužilaštvu, ali smo to odbili, jer se sve dogodilo u stanu na teritoriji optšine Palilula za koju je nadležno Prvo osnovno tužilaštvo. Za sada sam zadovoljan u kom pravcu se sve dovija“, ističe Andrej.

On je u žižu javnosti dospeo posle konferencije za novinare koju je održala nevladina organizacija „Da se zna“ 24. februara, na kojoj su iznete uznemirujuće tvrdnje o policijskoj brutalnosti. Kako je tada rečeno, „okidač“ je bio kada su policajci u stanu pronašli obeležja duginih boja koji su simboli osoba LGBT populacije.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je predstavnik organizacije „Da se zna“ Bojan Lazić..

Konferencija za novinare Udruženja Da se zna povodom slučaja policijske brutalnosti Foto:Milica Vučković/FoNet

On je istakao da su momka vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede.

Slučaj je prijavljen Sektoru unutrašnje kontrole, a nakon izlaska u javnost oglasili su se i Zaštitnik građana i Poverenica za ravnospravnost. Ipak, nakon prvih, deklarativnih najava da će ceo slučaj biti ispitan, duže od mesec dana se niko od zvaničnika nije obratio Andreju Obradoviću, pa je on rešio da „istera“ pravdu štrajkom glađu, koji je započeo 11. aprila.

BONUS VIDEO: Andrej Obradović posle dao iskaz u tužilaštvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare