Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Suđenje 27-godišnjem Vuku Tici zbog sumnje da je tokom protesta ispred Doma Narodne skupštine u noći 7. i 8. jula 2020. godine zapalio službena vozila MUP-a, koja su bila parkirana u neposrednoj blizini, počelo je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Na početku suđenja Tica se kratko izjasnio da negira izvršenje krivičnog dela, a detaljnu odbranu izneće na seldećem suđenju.

Njegova odbrana je potom u uvodnim rečima predložila da se u toku postupka saslušaju Ticina sestra, tetka i dva prijatelja, koji će, kako odbrana smatra, dokazati da su bili sa njim u noći kada su zapaljena vozila.

Pročitajte još:

Tužilaštvo se tom predlogu protivilo, jer smatra da ima dovoljno svedoka koji će potvrditi tvrdnje iz optužnice .

Suđenje se nastavlja 6. aprila kada će Tica da iznese svoju odbranu.

Optužnim predlogom protiv Tice Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da ga osudi na najmanje četiri godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od milion dinara.

Na teret mu se stavlja krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Tica je osumnjičen da je za vreme protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, prišao službenim vozilima MUP-a koja su bila parkirana na stazi između „Glavne Pošte“ i Crkve „Svetog Marka“, kamenom polomio staklo na ukupno četiri vozila, nakon čega je nepoznatom eksplozivnom materijom izazvao požar na tim vozilima.

Požar se kasnije proširio na još jedno vozilo MUP-a koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

U toku dokaznog postupka tužilaštvo je saslušalo pet svedoka, izvršilo uvid u video zapise sa sigurnosnih kamera sa mesta događaja, uvid u foto-dokumentciju, naložilo obavljanje potrebnih veštačenja Nacionalnog centar za kriminalističku forenziku i izvelo druge dokaze.

BONUS VIDEO: Gaženje demonstranta ispred Palate Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram