Foto: Nova.rs/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Istraga protiv Darka Šarića, kao organizatora grupe, i još 11 osoba, koje tužilaštvo sumnjiči za teško ubistvo, prodaju droge i oružja, ali i izazivanje opšte opasnost i zloupotrebu službenog položaja u periodu od 2020. godine do 14. aprila 2022. godine pokazuje da je narko-bos iz Crne Gore, po svemu sudeći, planirao veliki povratak u posao s trgovinom narkotika. Naime, Šarić je još iz pritvora, a kako tvrdi tužilaštvo, organizovao grupu koja bi nastavila stari posao - šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Preistražnim postupkom, Šarić se tereti da je organizovao grupu koja je u Južnoj Americi dogovarala kupovinu droge, a zatim i njen transport do Evrope radi dalje prodaje. Grupa je preko posrednika u Južnoj Americi lišila života osobe koje bi pokušale da osujete kontakte sa dobavljačima iz Južne Amerike, te je Šarić organizovao i naredio ubistvo Milana Milovca, koji je važio za njegovu desnu ruku, pogotovu nakon njegove predaje 2014. godine.

Paralelno sa tim, Šarić se svetio i svom nekadašnjem školskom drugu i saradniku Nebojši Joksoviću, koji je u međuvremenu postao svedok saradnik tužilaštva u postupku protiv Šarića za trgovinu drogom i pranje novca. Šarićeva grupa je, kako sumnja tužilaštvo, podnosila krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama protiv Joksovića, kako bi on izgubio status svedoka saradnika.

Darko Šarić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

I dok se u javnosti uveliko krajem 2021. godine spekulisalo da bi Šarićeva suđenja za šverc kokaina i pranje novca mogla da se završe „hepiendom“ za njega, on je iz zatvora, od početka 2020., organizovao ekipu koja bi trebalo da nastavi ono što je zaustavila međunarodna akcija „Balkanski ratnik“ 2009. godine.

Po svemu sudeći, Šarić je uporedo sa suočavanjem sa teškim optužbama za šverc droge planirao svoj veliki povratak u narko biznis. Takođe, postavlja se pitanje da li je Šarić zapravo već 2020. znao da će uskoro biti pušten iz sedmogodišnjeg pritvora, a što se i desilo godinu i po dana kasnije.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, Šarić je organizovao grupu preko dva satelitska telefona i aplikacije Skaj, a posrednik u komunikaciji, prema sumnjama tužilaštva, bio je i njegov branilac, advokat Dejan Lazarević.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lazareviću se stavlja na teret da je kao Šarićev branilac neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko medija za ovo delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Lazarević je, kako sumnja tužilaštvo, po nalogu osumnjičenog Šarića, sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića, što je prenosio osumnjičenom Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone.

Policija ispred kuće Darka Šarića Foto: E-Stock_Caslav_Vukojicic

Na spisku osumnjičenih nalaze se i pripadnici policije, a Europol i Eurojust su uspeli da osujete Šarićeve planove da se pljevaljski bos, nakon osam godina, ponovo vrati u igru.

Podsetimo, u četvrtak je izvedena velika akcija hapšenja u kojoj je pao Šarić, koji je označen kao vođa kriminalne grupe.

Pripadnici SAJ, UKP i drugih službi MUP vršili su pretrese na nekoliko lokacija. Između ostalog, tokom celog dana je bio pretres Šarićeve vile u Ulici Baje Pivljanina. Pljevljak je kasno uveče izveden iz svoje vile, odakle je potom odvezen u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a zatim i u pritvorske prostorije tužilaštva.

Osumnjičeni se terete za niz teških krivičnih dela, među kojima je i ubistvo, a privedeni su advokat Dejan Lazarević, huligan Uroš Mišić, policajci…

BONUS VIDEO: Kuća na Dedinju jutro nakon hapšenja Darka Šarića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare