Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje koje je trebalo da bude održano 24. i 25. januara u Ivanjici u slučaju Milivojević ponovo je odloženo, kaže za Novu sestra radnika Milomira koji je nastradao u julu 2017. godine.

Prema njenim rečima, do odlaganja je došlo jer je drugooptuženi Vladimir Lončarević, šef u pogonu raketnih goriva, pozitivan na koronavirus.

„Ono što je predsedan, niko od nas svedoka optužbe i porodica nije obavešten, već samo akreditovani mediji koji su tražili da prisustvuju na ročištu“, kaže za Novu Mirjana Milivojević.

„Ovo je bruka i sramota, neverovatno je da naprasno, uvek dan dva uoči suđenja, okrivljeni obaveštavaju sud o njihovoj sprečenosti da prisustvuju suđenju“, istakla je sestra tragično nastradalog radnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Advokat porodice Milivojević, Borivoje Borović, kaže za Novu da se radi o već uigranom scenariju koji podrazumeva da se ovaj krivični postupak što više odugovlači, jer smatraju da će se promeniti neke okolnosti u sudu, ili, pak, doći do zastarelosti, a da se on praktično nije ni razvio do kraja.

„Postoji takozvana zamena u sudskom postupku kada je advokat može blagovremeno naći. Dva dana pred suđenje ono se otkazuje. Ovde sve gubi smisao kada i sam sudija, Ljubiša Tomićević, pokušava da opstruiše sopstveni predmet“, navodi naš sagovornik.

Borović podseća da je on prihvatio njegov predlog da se predmet premesti u Republičko tužilaštvo, a nakon toga ga je povukao .

„To praktično znači da on uopšte nije sposoban da vodi ovaj krivični postupak, da je na njemu izvršen pritisak, te da se plaši da se ponaša u skladu sa zakonom“, stava je Borović.

On naglašava da je opstrukcija bila više nego očekivana.

„Ukoliko želi da sprovede ovaj proces na zakonski način, logično bi bilo da zbog pritiska javnosti i osetljivosti postupka suđenje zakaže pet dana zaredom, da se obezbede svi uslovi za njegovo sprovođenje“, naglasio je Borović.

Sve u svemu, opstrukcija je očigledna, a proces se vodi reda radi, stava je Borović.

„Postupak je po želji Aleksandra Vučića da se predmet procesuira, a sa druge strane, imajući u vidu da prvookrivljenog Radoša Milovanovića, direktora MB ‘Namenska’, brani predsednikov advokat, onda smo mi u jednoj privatnoj i porodičnoj sudijskoj ujdurmi“, zaključio je Borović za Novu.

Podsećamo, u nesreći koja se dogodila 14. jula 2017.godine, ispred pogona raketnih goriva izbila je eksplozija nakon koje su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do akcidenta je došlo prilikom istovara buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene brojne procedure zaštite bezbednosti na radu, kao na primer da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je dve godine bio u predistražnoj fazi.

Jedan od najrelevantnijih dokumenata koji potvrđuje bezbroj propusta je izveštaj Ministarstva odbrane u kome stoji da je prekršeno jedanaest mera, radnji i postupaka. Pored direktora Radoša Milovanovića, optuženi su rukovodioci pogona Raketnih goriva Vladimir Lončarević i sektora Bezbednosti zaštite na radu Tomo Stojić.

Bonus video: Vojne vežbe Pešter

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar