Milovan Milivojević, otac poginulog radnika i advokat Borivoje Borović Foto:Nova.rs

Suđenje višedecenijskom direktoru fabrike „MB – Namenska“ Radošu Milovanoviću zbog pogibije radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića 14. jula 2017. godine biće nastavljeno 24. i 25. januara u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Milomirova sestra Mirjana kaže da bi trebalo da, ukoliko se održi ročište imajući u vidu da advokati štrajkuju, svedoče svedoci Milivojevića Boris Kaplarević, Nikola Živković i Petar Janićijević.

„Za svedoke odbrane, kojih je prema mojim saznanjima troje, ne znam da li će se pojaviti. I od ovog suđenja ništa ne očekujem obzirom da se proces odvija u Ivanjici“, kaže Mirjana. Pored njih će svedočiti i ona, kao i majka poginulog Milomira, Nela Milivojević.

Prema njenim rečima, iz predmeta su nestajala dokumenta, a jedan od najrelevantnijih je izveštaj Ministrastva odbrane, koji su kasnije proglasili državnom tajnom, odnosno strogo poverljivim.

„To je i sudija odbio kao dokaz. Na pređašnjem suđenju predmet je trebalo da se preseli na RT, ali ni od toga ništa.

Pročitajte još:

„Uostalom šta da vam pričam, taj isti sudija, Ljubiša Tomićević, koji je sada i predsednik ivanjičkog suda je osudio mog oca koji samo traži pravdu za sina“, ogorčeno je zaključila Milomirova sestra podsetivši da ga je Viši sud Čačak oslobodio.

Prema informacijama porodice Milivojevića, njihov advokat Borivoje Borović će prisustvovati suđenju, ali je upitno da li će se branilac Radoša Milovanovića, Dragan Palibrk pojaviti.

Otac nesrećnog mladića, Milovan kaže za Novu da ne bi bio iznenađen da se suđenje opet otkaže.

„Dok je ovaj sud i sudija Tomićević ne očekujemo ništa. Naši svedoci će reći istinu. Moje dete nije šutnulo bure sa barutom, kako tvrde advokati odbrane. Koliko će sud to uvažiti, veoma je diskutabilno. Ključni dokaz iz Ministarstva odbrane nije uvršćen u predmet. To praktično znači da mogu da rade šta god hoće“, kroz suze nam priča Milovan.

Podseća da je MB „Namenska“ državna firma kojom se komanduje iz vrha.

„Odugovlače, rastežu, nadam se i molim boga da doživim pravdu za svoje dete koje skoro pet godina leži pod zemljom. Ne verujem da će ivanjički sud doneti presudu, ako je dočekam, po slovu zakona“, kaže Milovan.

On ističe, da je i njegov advokat, Borivoje Borović, rekao da je postupajući sudija Tomićević trebalo da sam sebe izuzme iz ovog postupka. Kada je prilikom pređašnjeg suđenja iznet taj predlog sud u Ivanjici nije ni poslao zahtev za izuzeće, iako je sudija prihvatio.

„To je ta naša „pravna država“, da su izneti samo dokumenti inspektora rada i Ministarstva odbrane, ali to je država stopirala“, sumnja Milivojević. Obraćali su se i Zagorki Dolovac, ali ni od toga nije bilo ništa.

Govoreći o prvooptuženom, direktoru fabrike Radošu Milovanoviću, Milivojević kaže da se na suđenju pravi bolestan, ne može da izdrži u sudnici duže od dva sata, žali se na sve i svašta.

„Međutim, u fabrici radi po osam časova i ništa mu ne fali. To je bruka i sramota. Opet ponavljam. Neću prodati mog sina i boriću se do poslednjeg atoma snage i poslednje kapi krvi da krivci budu kažnjeni“, zaključio je Milovan Milivojevića.

Žitelji Lučana sa kojima smo razgovarali kažu da su ogorčeni nepravdom koja je zadesila ovu porodicu. Niko nije smeo da se predstavi imenom i prezimenom zbog eventualne odmazde lučanskog šerifa Radoša Milovanovića.

„To je bruka i sramota. Osakaćena je porodica za ceo život. I nije to jedini slučaj. Najveća tragedija u Namenskoj se dogodila 1997. godine kada je stradalo osmoro radnika. Milovanovića je tada spasilo NATO bombardovanje. I oni su radili mimo svih propisa i mera zaštite na radu“, rekao nam je jedan od Lučanaca.

Inače, od kada je Milovanović na čelu fabrike u MB „Namenskoj“ život je izgubilo 21 lice, a mnogi su ostali osakaćeni za ceo život.

Podsećamo, do eksplozije i požara je došlo prilikom istovara buradi od kartona u kojima se nalazio tehnološki otpad baruta. Količina je bila skoro pet puta veća od dozvoljene.Iako postoje brojni dokazi da su prekršene brojne procedure zaštite na radu, odnosno da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, ovaj slučaj je sudski epilog dobio tek u oktobru 2019. godine. Takođe. u izveštaju Ministarstva odbrane, u koji je Nova imala uvid, stoji da čak jedanaest mera o bezbednosti na radu nisu ispoštovane

BONUS VIDEO: Ivanjica suđenje, slučaj Namenska 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar