Foto: DOMINICK REUTER / AFP / Profimedia, CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia, Printscreen Youtube/MrARENABoxing

Američka policija uhapsila je Gorana Gogića, crnogorskog boksera teške kategorije kome američke vlasti na teret stavljaju teške optužbe, umešanost u šverc skoro 20 tona kokaina zaplenjenog 2019. godine u američkom gradu Filadelfija, kada su pohapšeni članovi posade, takođe Crnogorci.

Kokain je zaplenjen na teretnom brodu „Guajan“ a navodno je bio namenjen evropskom tržištu. To je najveća zaplena kokaina u istoriji američke carine, a vrednost droge procenjena je na više od 1,3 milijarde dolara.

Iako je droga zaplenjena još 2019. a u međuvremenu su uhapšeni pomorci priznali krivicu i osuđeni su na višegodišnju robiju, očigledno su američke vlasti nastaviile istragu kako bi pohvatali sve konce balkanske „mafijaške hobotnice“.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da su tokom suđenja neki od Kotorana koji su pohapšeni rekli da su znali za šverc kokaina, ali su odbili da odaju po čijem naređenju su to radili „iz straha od osvete kriminalaca prema članovima njihovih porodica“.

Inače, Gogić je presretnut na aerodromu u Majamiju, kada se spremao da uđe na let za Cirih.

Na teret mu se stavlja da je učestvovao u organizaciji kupovine kokaina iz Kolumbije, ali i da je bio u kontaktu sa članovima posade koji su bili zaduženi da „isprate“ kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Gogiću se na teret stavljaju tri krivična dela za koja su zaprećene kazne po 10 godina zatvora.

Tokom profesionalne bokserske karijere, Gogić je ostvario 21 pobedu, izgubio je četiri puta, a dva meča su završena remijem. Inače, zanimljivo je da je Gogić rođen u Pljevljima, čiji je najpoznatiji žitelj navodni narko bos Darko Šarić.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Darko Šarić se predao srpskim vlastima 2014. godine, a u Specijalnom sudu u Beogradu još uvek mu se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca.

U međuvremenu Šarić je osuđen, pa pušten na slobodu do pravosnažnosti presude, koja je u međuvremenu ukinuta, da bi potom bio ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao likvidaciju svog nekadašnjeg saradnika Milovana Milovca u Južnoj Americi.

Foto: Printscreen/YouTube/Justicia TV

Ono što je zanimljivo je da Gogić nije prvi bokser sa ovih prostora koji je uhapšen zbog šverca kokaina.

Gogićev „kolega“, bokser David Cufaj, državljanin Srbije rođen na Kosovu i Metohiji a veći deo života proživeo u Sarajevu, uhapšen je u januaru 2020. godine, takože zbog umešanosti u šverc kokaina.

Cufaj je uhapšen u Peruu, a bio je deo kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, a na teret im se stavljao i pokušaj šverca 2 tone kokaina koji je policija zaplenila.

****

BONUS VIDEO: Hapšenje Darka Šarića