Foto:Nova.rs; privatna arhiva

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Gradiške danas je bila akcija pretresa u vezi sa teškim krivičnim delima, a prema nezvaničnim informacijama tamošnjih medija, policija je tragala za Milivojem Lovrenovićem, koga je srpska policija označila kao likvidatora Strahinje Stojanovića. Stojanović je nastradao 13. septembra prošle godine na Novom Beogradu, kada je osumnjičeni ubica, vozeći električni trotinet, aktivirao eksplozivnu napravu koja se nalazila ispod Stojanovićevog džipa, u kome se nalazila i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je prošla sa lakšim povredama.

Milivoje Lovrenović

Mirni nedeljni dan, 13. septembra 2020. godine, oko 12.15 sati prekinula je snažna eksplozija koja je odjeknula u Omladinskim brigadama na Novom Beogradu. U džipu koji je odleteo u vazduh nalazili su se Strahinja Stojanović i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez. Ona je u prvi mah pokušala da pomogne svom partneru, koji je ostao bez obe noge, ali su lekari dva sata kasnije izgubili borbu za njegov život. Gomez je, na svu sreću, prošla sa lakim telesnim povredama.

Strahinja Stojanović Foto: Instagram

Za njegovu likvidaciju, ispostaviće se, korišćen je plastični eksploziv C-4, koji je postavljen pod njegov terenac i aktiviran za vreme vožnje preko poziva sa mobilnog telefona, a koji se koristi isključivo u vojne svrhe. Nedelju dana kasnije, policija je saopštila da je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu identifikovala M.L. (50), kao osumnjičenog za ubistvo Stojanovića. Ispostaviće se da je u pitanju Milivoje Lovrenović, poznati ugostitelj iz Gradiške u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni ubica je već poznat policiji, jer je 2019. godine uhapšen nakon što je na mrežama osvanuo snimak kako hoda ulicom u Gradiški i puca iz dva pištolja.

Povod za šenlučenje je, kako su tada naveli meštani, bilo rođenje njegovog unuka.

Milivoje je, prema nezvaničnim informacijama, više puta privođen zbog nasilničkog ponašanja, a 2019. je takođe bio u žiži javnosti nakon što je po medijima osvanula njegova fotografija sa Draganom Mektićem, ministrom za bezbednost u Bosni i Hercegovini.

Inače, Lovrenović se sumnjiči, kako je saopštila policija, da je iz stana na Vračaru otišao električnim biciklom ili trotinetom  do jedne podzemne garaže na Novom Beogradu, gde je na Stojanovićev automobil, na donji deo karoserije ispod vozačevog sedišta, postavio improvizovanu eksplozivnu napravu, koju je tog dana oko 12.15 sati aktivirao i usmrtio Stojanovića.

Sa druge strane, Stojanović je u centar interesovanja javnosti došao u avgustu 2018. godine, kada je u zemunskom naselju Galenika eksplodirao automobil marke “audi” u kom je u trenutku eksplozije bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales.

Stojanović je pukom srećom ostao nepovređen, jer se nekoliko trenutaka ranije, vratio do stana po svoj mobilni telefon. Iz zatvora, u kome je bio zbog izazivanja opšte opasnosti, izašao je nekoliko meseci ranije, u aprilu 2018. godine.

Po svojim kriminalnim radnjama bio je poznat policijskim i sudskim organima.

Foto: Nova.rs

Advokat Miša Ognjanović ubijen je krajem jula 2018. godine, što je bio jedan od razloga da se u startu sumnja da su slučaj njegovog ubistva i pokušaj prve likvidacije Stojanovića povezani. Istraga je utvrdila da najmanje dve osobe stoje iza zločina i da su ga danima pre likvidacije pratili, na šta se Ognjanović žalio i svojim prijateljima i saradnicima.

Kako je tada list „Politika“ objavio, pozivajući se na izvore iz istrage, jedan od njih je bio i Strahinja Stojanović.

Stojanovića je Ognjanović poznavao sa suđenja u slučaju ubistva brata Luke Bojovića, Nikole, gde se njegov mogući egzekutor pojavio u svojstvu svedoka.

Ipak, to nije prvo Stojanovićevo pojavljivanje na sudu, budući da je iza sebe imao burnu kriminalnu prošlost i izuzetno šaren dosije u policijskoj evidenciji.

Foto: EPA/J. L. PINO

Strahinja je hapšen nekoliko puta zbog teških krivičnih dela, a osuđivan je zbog prinude i posedovanja oružja.

Njegova bliskost sa klanom Šaranovića ogleda se u prijateljskom odnosu koji je imao sa Milošem Delibašićem, Šaranovićevim sestrićem, koji je iz automobila u pokretu likvidiran 2017 godine u Budvi.

Pričalo se da je Strahinja u aprilu 2013. u Galenici ranio kuma, Miloša Vidakovića, a razlog je bio sukob oko Vidakovićeve žene. Iako je znao ko ga je povredio, Vidaković to policiji nije želeo da otkrije.

Takođe se sumnjalo da je upravo Stojanović naručio ubistvo svog kuma Vidakovića, koje se dogodilo pred 500 svedoka u Budvi početkom jula 2013.

To ubistvo priznao je Miloš Vojnović, ali je u optužnici kao nalogodavac bio naveden Branislav Šaranović.

U optužnici je takođe navedeno da je Stojanovićev DNK nađen u stanu u Budvi u kome su se krili Miloš Delibašić i ostali optuženi za ubistvo.

Za učešće u toj likvidaciji, ali i u ubistvu Nikole Bojovića, osuđen je i Strahinjin prijatelj Slaviša Novaković. Novaković se, inače, pominjao i kao učesnik u egzekuciji Radeta Rakonjca, prijatelja Luke Bojovića 2014. godine.

Kao jedna od upečatljivih scena svakako će ostati dovođenje Stojanovića sa bukagijama na suđenje u slučaju ubistva Bojovića i Vidakovića, prilikom čega je istakao da „nema IQ 20“.

U dosijeu Strahinje Stojanovića stoji i da je hapšen u februaru 2015, zbog sumnje da je u pucnjavi 21. januara iste godine na uglu ulica Rimske i Vojislava Ilića u Beogradu ranio Zorana Lj. (54), pripadnika BIA.

Kod njega je tada nađen i pištolj. Naime, iz automobila marke BMW je pucano u „audi“, u čijoj blizini je bio „punto“, u kojem je Zoran Lj. bio sa suprugom, koja je sedela na mestu suvozača.

Zoran je bio slučajna žrtva obračuna dve grupe, čiji su pripadnici iz kola u pokretu pucali jedni na druge.

Tokom sudskog procesa koji se vodio protiv Stojanovića 2014. godine, interesantno je da se u Palati pravde pojavljivao Velibor Dunjić, koji je ubijen samo mesec dana nakon što je viđen u sudu. Iz ovoga se može zaključiti da Stojanović i navijači Crvene Zvezde nisu prvi put dovedeni u vezu tokom istrage ubistva advokata Ognjanovića.

Strahinjin otac Paja Stojanović ubijen je 24. septembra 2015. godine u zgradi u Ulici Jovana Stojisavljevića broj 31 u naselju Galenika u Zemunu i ta likvidacija je nerasvetljena. Stojanović je usmrćen na četvrtom spratu, ispred vrata stana tasta i tašte, ali je ubica prve hice u njega ispalio ispred ulaza u zgradu.

Olas Bilbao Gonzales i Strahinja Stojanović Foto: Printscreen/Instagram

Verovalo se da je Paja ubijen zbog kriminalnih kontakata i poslova svog sina.

Ipak, neki mediji su posle zločina objavili da policija sumnja da je Paju ubio upravo sin Strahinja. Navodno, izrešetao je oca jer mu je ovaj zlostavljao majku. Paja je robijao zbog silovanja, pokušaja ubistva, razbojništva, a verovalo se da nije pripadao nijednoj ekipi.

BONUS VIDEO: Ubistvo u Minesoti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar