Bratislav Ćirković Foto:Screenshot/Youtube/MOJE SELO

Predsedik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković rekao je danas da za povređivanje sačmom trinaestogodišnjeg dečaka tokom lova u okolini Pirota najveću odgovornost snose onaj ko je povukao oroz, ali i na onaj ko je poveo dete u lov, kao i vođa grupe koja je krenula u lov.

„Deci nije mesto u lovu i ovde je prekršeno nekoliko članova Zakona o divljačli i lovstvu i Zakona o oružju i municiji. Odgovornost je na nesavesnim pojedincima, pre svega mislim na onoga ko je poveo dete u lov i ako ga je poveo nije smeo da ga ostavi bez roditeljskog nadzora, a pored toga je velika dogovornost na grupovođi koji nije smeo da dozvoli lov uz učešće lica mlađih od 18 godiina. Najveća odgovornost je na onome ko je povukao oroz i pucao“, rekao je Ćirković za Tanjug.

Pročitajte još:

Dodao je da je osoba koja je ranila dečaka krenula u lov na divlje svinje, a prilikom upucavanja je gađala srneću divljač, koja ne sme da se odstreljuje i to municijom koja nije predviđena za takvu vrstu lova.

„Taj će sigurno ostati bez oružja, a samim tim više neće ispunjavati uslove za bavljenje lovom i dobijanje lovne karte. Ja se zalažem za stože kazne zbog krivolova i svih nečasnih radnji koje se dešavaju u lovstvu“, rekao je Ćirković i dodao kako se svi naldežni moraju zajednički boriti protiv takvih pojava.

On je napomenuo da je lovac koji je pucao koristio zabranjenu municiju.

„Korišćena je sačmena municija prečnika osam milimetara, koja ima od devet do 12 kuglica u jednom patronu i koja je zakonom zabranjena za lov na divlje svinje, jer unutra je od devet do 12 praktično pištoljskih zrna koja se različito okreću i koja prilikom dodira sa preprekom kao što su grana ili kamen mogu da promene pravac kretanja“, precizirao je Ćirković.

Dodao je da grupovođa pre svakog lova mora omogućiti tehničku proveru oružja i lovnih karti i da upozori učesnike lova da moraju da nose markere, da se ne smeju pomerati sa mesta gde ih je grupovođa ostavio dok se ne čuje signal za završetak lova i da se mora pucati samo u predviđenu metu, u dobro vidljivu metu, a nikako u pravcu odakle mogu doći učesnici lova.

Trinaestogodišnji dečak iz Pirota u nedelju je iz sačmarice u lovu zadobio više prostrelnih rana. On je u niškom Kliničkom centru operisan, a danas je prebačen u Klinički centar Srbije na dalje lečenje.

Uhapšen je D. I. (1964) iz Pirota koji se sumnjiči za ranjavanje dečaka.

Bonus video: Akcija MUP – hapšenje migranata 29.12.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare