Foto:Shutterstock

Dečak koji je ranjen u lovu u Pirotu, pogođen je sa pet zrna sačme, a ispaljen je jedan metak.

Trinaestogodišnjeg dečaka koji je juče teško povređen u lovu na području Vlaških planina, pogodilo je pet zrna sačme ali je ispaljen samo jedan metak. Kako je navodi predsednik lovačkog udruženja „Ponišavlje“ iz Pirota Zoran Aleksić, to objašnjava i broj i masivnost povreda s obzirom na to da je korišćena sačma za krupnu divljač.

Pročitajte još:

„Na dečaka je ispaljen samo jedan metak i koliko ja znam, pet zrna je završilo u telu deteta. Ne znamo tačno kako je do nesreće u lovu došlo, sa koje je daljine pucano, ono što je poznato da se u trenutku kada se to dogodilo pucalo i na divljač ali sve su to za sada samo nezvanične informacije. Ono što je najvažnije je da je dete van životne opasnosti“, kazao je Aleksić.

Objašnjava da je juče baš na tom mestu gde je došlo do ranjavanja trinaestogodišnjaka, obavljana kontrola lovaca.

„U tom delu lovišta smo imali kontrolu, bio je i upravnik lovišta i lovočuvar ali ti lovci tada nisu bili tamo. To je ogromno područje, ne možete da sretnete sva lia koja su u lovu, ima puno ljudi, one koje nađemo iskontrolišemo da li se ponašanju u skladu sa lovačkim pravilima. Kontrolišemo pre svega da li nose prsluke, to je njihova obaveza propisana pravilnikom lovačkog udruženja. Mi smo svim lovcima podelili prsluke, opominjemo one koji ih ne nosi, ko ponovi prekršaj biva i kažnjen“, navodi Aleksić.

Upitan da li imaju bilo kakve nadležnosti u pogledu toga što u lovu zatiču i maloletnike, Aleksić kaže da je njihova preporuka da se to ne čini.

„Savetujemo da lovci decu ne vode sa sobom ali mi tu nemamo nikakva ovlašćenja. Deca ne nose puške, ne učestvuju u lovu ali naša je preporuka da se ne vode u lovište. Intervenišemo u smislu da roditelja opomenemo, decu ne možete da kaznite, nepunoletna su, jednostavno kad dođe do takvih situacija, ne može se sve ni otkriti ni preduprediti. Ono što je nedopustivo je da se u lovu ne vodi dovoljno računa, jasno je da treba pucati tek kada se divljač uoči, tek tada je bezbedno. Ne mogu da shvatim zašto se puca pre toga, jer tako i dolazi do nesreća“, objašnjava predsednik lovačkog udruženja.

Goran Petrović, direktor opšte bolnice u Pirotu potvrdio je da je dete u ovu ustanovu stiglo u teškom stanju.

„Imalo je pet prostrelnih povreda, sanirane su četiri, operacija je trajala oko dva sata. Ostao je problem sa plućima, zato je i poslato u Niš u pratnji anestetičara i anesteziologa poslat u UKC Niš, tamo su sanirane povrede pluća“, kazao je dr Petrović.

Iz niškog UKC saopšteno je da je trinaestogodišnjaku zbog povrede grudnog hirurga urađena torako drenaža a operativno su sanirane i neurohirurške povrede glave.

„Pacijent je trenutno hospitalizovan u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju, svestan, komunikativan, stabilnih vitalnih parametara“, navela je ova zdravstvena ustanova.

Policijska uprava u Pirotu saopštila je da je zbog nesreće u lovu uhapšen D.I. (D.I. (58) iz Pirota zbog sumnje da je izvršio krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti.

„On se sumnjiči da je juče u lovu pucao u divljač a deo sačme je pogodio trinaestogodišnjeg dečaka. Povređeni dečak zbrinut je u UKC Niš. Osumnjičenom je po nalogu OJT u Pirotu određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz kriivčnu prijavu biti priveden tužioc“, navedeno je u policijskom saopštenju.

BONUS VIDEO: Zaplena 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar