Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Suđenje optuženom narko- bosu Darku Šariću oteglo se kao meksička serija, a 22. novembra trebalo bi, po ko zna koji put, da se svečano vrati u sudnicu. Vrlo verovatno da će ovo stvarno biti poslednji sudski proces Šariću za šverc kokaina, koji će se završiti kao i svaka sapunica - hepiendom. U javnosti su sve glasnije spekulacije da Šarića svakako očekuje osuđujuća presuda, ali znatno blaža u odnosu na prethodnu od 15 godina. Novu kaznu trebalo bi da "pokrije" dosadašnji pritvor u kom se nalazi od 2014. godine, a nakon toga, poi stavu znatnog dela javnosti, biće pušten na slobodu.

Predviđeno je da sudski postupak koji je trajao sedam godina, bude sada sabijen u sedam radnih dana. Do ponovljenog suđenja je došlo jer je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Apelasionog suda iz 2018. kojom je narko bos iz Pljevalja osuđen na 15 godina zatvora.

Na tu presudu žalili su se advokati odbrane, jer je prekršena procedura, isostavllo se da su u sastavu sudskog veća koje je potvrdilo kaznu od 5 godina bilo i sudija koji su odlučivali u takozvanom prethodnom postupku o pritvoru Darku Šariću. To je  protivzakonito i protivustavno, pa je ta presuda ukinuta i vraćena u fazu žalbene sednice u Apelaciji.

Pročitajte još:

Iako bi ovaj postupak trebalo da bude više formalnost nego pravo suđenje, moguće je da dođe do iznenađenja, što ne bi bilo prvi put u slučaju Darka Šarića.

Sve je počelo još pre desetak godina kada je u policijskim akcijama „Loptice“ i „Balkanski ratnik“ praktično razmontirana dilerska mreža u Italiji, ali i veze ovog narko kartela koje su vodile od Južne Amerike do Evrope. Mnogi su pohapšeni, ali ne i Darko Šarić, srpski državljanin iako rođen u Crnoj GOri, koji je nestao bez traga.

Njegovoj organizaciji se na teret stavljao šverc više od 5 tona kokaina. Problem je taj što je Šarić bio rado viđen gost mnogih političara, bio je ugledni privrednk koji je učestvovao na tenderima i kupovao firme koje je finansijski oporavljao, držao je i klubove u centru Beograda, iznad prostorija Socijalističke partije Srbije. Postoji i snimak na kome se lider socijalista i sadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić nalazi u društvu Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana, istaknutog člana Šarićeve grupe.

Niko nije pitao odakle novac mladom Pljevljaku koji je plaćao i šakom i kapom.  U Crnoj Gori su ga takođe mnogi voleli, iz istih razloga, a svojevremeno je gradonačelnik Pljevalja otvoreno rekao da nikada ne bi predao Darka Šarića. Šarić je uspešno izmicao srpskim i crnogorskim vlastima. Ali, iza brave se našao Darkov brat, Duško Šarić, koji je optužen za pranje novca.

 

Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

Onda, se 2014. godine događa preokret i Darko Šarić se predaje novim, naprednjačkim vlastima Srbije.  Bilo je glasina da je ta predaja rezultat tajnih pregovora i na kraju dogovora. Vučić se hvalio da je uhapšen najtraženiji srpski begunac iako se Šarić zapravo sam predao, dok je tada osumnjičeni narko bos izjavio da se vratio jer „sada ima veru u srpsko pravosuđe“. Čini se da u tim dogovorima i pregovorima nisu učpestvovali samo Šarić i srpske vlasti, jer je na slobodu pušten Duško Šarić koji je bio u crnogorskom zatvoru.

Posle 7 godina Darko Šarić verovatno ne bi ponovio svoju izjavu iz 2014. godine da veruje u srpsko pravosuđe.

Ali, sve ima svoj kraj, pa će se, valjda čak i suđenje Darku Šariću završiti.

U međuvremenu je preminuo i jedan od svedoka saradnika Mile Jerković, ali to verovatno neće imati prevelik uticaj na postupak i presudu. Ipak, postoji rešenje koje može zadovoljiti sve strane. Ukoliko presuda bude osuđujuća, to bi verovatno zadovoljilo i domaću javnost ali i međunarodne agencije koje su doprinele Šarićevom padu, a ako ta kazna bude 10 godina, Šarić bi mogao da se nađe na slobodi za nekoliko meseci.

Ne treba zaboraviti da se Šarić dobrovoljno, sam predao, da se u pritvoru ponašao primerno i nije vezan ni za jedan incident, nije prethodno osuđivan. On se time već kvalifikovao da zatraži uslovni otpust posle izdržane dve trećine kazne, posle 7 godina, koliko je Šarić već proveo iza rešetakao.

BONUS VIDEO: Zaplena heroina u Beogradu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare