Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll; Miljana Isailović/Nova.rs

Za dva dana više od 150 radnika aleksinačke fabrike "Magna" završilo je u bolnici zbog trovanja, nekollko njih je zadržano u bolnici, a neverovatno je da su posle prvog akcidenta, 17. januara, rukovodstvo fabrike i nadležne inspekcije procenile da je bezbedno poslati novu smenu radnika, koji su otrovani dan kasnije. U lancu odgovornosti za ugrožavanje zdravlja radnika trebalo bi da posledice snosi rukovodstvo kompanije, inspekcija i tužilaštvo jer su rizikovali živote ljudi time što su procenili da je bezbedno vratiti ih na posao.

Radnici treće smene kompanije „Magna“, radne jedinice u Aleksincu, koji su ušli u pogon 17. januara, u jednom trenutku su počeli da padaju u nesvest. Svi su imali slične simptome, glavobolja, mučnina, peckanje u grlu i očima i sve je ukazivalo na trovanje. Otrovanih je bilo preko 100 od isparenja lepka, a Osnovno javno tužilaštvo iz Aleksinca je saopštillo „da se čeka da situacija bude bezbedna kako bi preduzeli sve odgovarajuće radnje“.

Foto: Nova.rs

„Obavešten je Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, te Institut „1. Maj“. Fabriku smo zatvorili dok se ne obavi uviđaj i ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Biće obavljena neophodna merenja na prisustvo štetnih materija nakon okončanja uviđaj i utvrđivanja svih okolnosti odlučiće o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih“, navedeno je tada iz tužilaštva.

Pročitajte još:

Ipak, rukovodstvo kompanije je procenilo dan kasnije, 18. januara, da je bezbedno da treća smena nastavi da radi, pa je došlo do novog trovanja. Kod lekara je završilo 57 radnika, a fabrika je ponovo zatvorena.

I dok su nadležni zbunjeni što je za dva dana otrovano više od 150 radnika, advokat Bratislav Stojanović, specijalizovan za bezbednost na radu, nema sumnje u to da su izvršena krivična dela, ali i privredni prestupi. Samo je pitanje ko je sve odgovoran, a ima ih mnogo, jer je ceo lanac zakazao.

Fabrika Magna Aleksinac Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Problem je što ovde postoji sprega vlasti sa stranim kompanijama, nema jakih sindikata koji bi zaštitili radnike. Ja ću podneti krivičnu prijavu u ime jednog od povređenih radnika „Magne“ kog zastupam“, kaže Stojanović za Nova.rs.

Po njegovim rečima, gotovo sigurno je prekršen Zakon o bezbednosti na radu, a pitanje je i koji sve drugi propisi i zakoni, kao i da li su odgovorni samo kompanija i odgovorno lice „Magne“ ili i država, kao i razne državne inspekcije koje nisu sprovele kontrolu.

„Prošle godine, u maju, stupile su na snagu izmene Zakona o bezbednosti zdravlja na radu, kojima je sve propisano, ali je pitanje koliko je kompanija primenilo sve ove izmene i da li je, konkretno, i kompanija „Magna“ primenila nove propise. Kompanija je dužna da da preduzme sve mere da obezbedi sigurnost i i zdravlje svojih radnika. U ovom slučaju, postoji sumnja da to nije urađeno na pravi način. Radnici su morali da imaju i zaštitna sredstva, kao što su maske, da ventilacioni sistem bude adekvatan da bi izbacio isparenja od lepka iz pogona, ali i da zaposleni na svakih 45 minuta do sat vremena imaju 15 minuta pauze, da bi se odmorili i sklonili iz tog okruženja“, objašnjava Stojanović.

Foto: Dnevnik/video

Problem je i kvalitet sirovina i materijala koji se koriste u aleksinačkoj „Magni“, pa tako i sintetičkog lepka na bazi kaučuka, koji se koristi u proizvodnji sedišta za vozila, a koji je identifikovan kao uzrok trovanja radnika. Tu su verovatno zakazale i nadležne inspekcije.

Pročitajte još:

„Zakonom je predviđeno da se obavlja takozvana procena rizika, a pitanje je da li je to obavljeno u ovom slučaju. To treba da odrade stručne službe i inspekcijski organi koji treba da ustanove da li kompanija poštuje sve propise i poštuje sve zakone. To su uslovi rada, ali i obuka radnika, koji bi trebalo da prođu obuku o tome kako prepoznati znakove trovanja i šta preduzeti u tom slučaju. Nalaz i uputstva koje treba da izdaju stručne službe i nadzorni organi imaju pravnu snagu i obavezujući su. Pitanje je da li je u „Magni“ uopšte urađena procena rizika, a ako nije, posebno pitanje je zašto nije“, objašnjava Stojanović, dodajući da je kazna predviđena zakonom za kršenje ove procedure čak tri miliona dinara.

Radnik, u čije ime će advokat Stojanović tužiti firmu, zadobio je, srećom, lake telesne povrede.

„Otrovano je 50 ljudi, pa 100, pa zar treba neko da umre da bi se nešto preduzelo? Ovde ima elemenata najmanje dva krivična dela i jedan privredni prestup, a moguće je da su počinjena još neka krivična dela, što ću videti kada budem bolje upoznat sa celim slučajem. U pitanju su izazivanje opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i laka telesna povreda. Videćemo protiv koga će sve biti podneta krivična prijava. Ovo je nedopustivo“, ogorčen je advokat.

Trebalo obustaviti rad

Treba naglasiti da odgovornost u ovom slučaju, sem kompanije, ima i samo tužilaštvo koje je bilo dužno da obustavi rad.

Zakazao je i Institut za bezbednost i zdravlje na radu „1. maj“ iz Niša, a koji je prema rečima predsednika Aleksinca Dalibora Radičevića, utvrdio da vazduh nije kontaminiran, i koji je najavio povratak radnika u fabriku.

Foto: Nova.rs

Portal Nova.rs uputio je svim nadležnim institucijima pitanja koja se odnose na slučaj trovanja, kako bismo proverili koje će dalje radnje biti preduzete.

Direktor Instituta za bezbednost na radu „1. maj“, Milutin Gašević, u telefonskom razgovoru za Nova.rs rekao je kratko da su oni svoj izveštaj dostavili tužilaštvu i dalje nije želeo da komentariše. Na naša pitanja koja smo im zatim uputili putem mejla kako bismo proverili kako je moguće da su dan posle prvog trovanja ustanovili da je vazduh čist, nismo dobili odgovore.

Nisu smeli da uđu u pogon 72 sata

Neki od zaposlenih u ovoj firmi progovorili su za Nova.rs o uslovima rada, rekavši da u pogon nije smelo da se uđe 72 sata od trovanja.

Dom zdravlja Aleksinac Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„ Pretpostavljamo da je došlo do isparavanja lepka i da se to širilo kroz ventilacione cevi. Po nekom pravilu, taj deo pogona nije smeo uopšte da radi taj dan, a ni naredni jer je potrebno 72 sata dok se ne provetri. Međutim, mi smo najnormalnije došli u smenu“, rekla je radnica.

BONUS VIDEO: Masovno trovanje radnika u Aleksincu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare