Jovanjica
Jovanjica

Suđenje Predragu Koluviji, većinskom vlasniku "Jovanjice", na kojoj je novembra 2019. godine zaplenjeno oko četiri tone opojne droge, nastavljeno je danas ispitivanjem svedoka u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na današnjem pretresu saslušana je svedokinja Danijela Stojanović, koja radi u Upravi za zaštitu i priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede. Ona je istakla da su im semena za testiranje dostavljena iz „Superiora“, te da s „Jovanjicom“ nisu imali kontakte. Stojanovićeva je najpre rekla da su na dve lokacije bili zasadi konoplje.

„U Bačkom Petrovcu su sve biljke imale procenat THC ispod 0.3, što je dozvoljeno. Sa druge strane, u Somboru su tri sorte konoplje imale različiti procenat THC, odnosno iznad dozvoljenog – neke su imale 0,34, neke 0,71, a pojedine 2,58“, rekla je svedokinja.

Ona je potom istakla da ni njoj nije jasno kako su imale različiti nivo, dodavši da je to možda zbog klimatskih faktora.

Istakla je i da se sa konopljom radilo kao sa svim drugim poljoprivrednim biljkama, dodavši da ne zna razliku između psihoaktivne i industrijske konoplje.

Tokom postupka, Aleksandra Zlatić, advokat prvookrivljenog Koluvije, osvrnula se na zahtev zamenika tužioca Saše Drecuna, koji je tokom jučerašnjeg pretresa zatražio da spajanje predmeta „Jovanjica 1“ i „Jovanjice 2“, kojom su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi.

„Reč je o sasvim drugim radnjama i sasvim drugim licama. Tužilac pokušava da objasni da se radi o istim događajima, ali te dve grupe se uopšte ne poznaju između sebe. Smatram da nema razloga za spajanje. Takođe, tražim da se mojim klijentima Predragu Koluviji i Vladanu Živojinoviću ukine pritvor“, rekla je ona.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Zamenik tužioca Drecun je istakao da postoje materijalni dokazi da su svi ti pripadnici organizovane kriminalne grupe bili na imanju „Jovanjica“ u istom periodu.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je pravosnažno potvrdio novu optužnicu protiv Predraga Koluvije i drugih okrivljenih, pretežno pripadnika Vojno-obaveštajne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, ali i MUP, takođe zbog postupka proizvodnje opojne droge na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“. Reč je o predmetu nazvanom „Jovanjica 2“.

Inače, u „Jovanjici 1“, čije je suđenje u toku, sudi se većinskom vlasniku firme, Koluviji, koji je uhapšen novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar