Novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan pre 22 godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Novinarska udruženja i asocijacije odaće počast Ćuruviji polaganjem cveća na mestu zločina, a u zajedničkoj najavi komemoracije podsetili su da sudjenje za ubistvo traje šest godina i još nije izrečena pravosnažna presuda.

„Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred većem Specijalnog suda tek pre šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvek nema pravosnažne presude“, podsetili su Udružene novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako su još napomenuli, u Ćuruviju je „ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB)“.

Ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija Đurica, uoči godišnjice ubistva rekla je da „ideja da pravda nije još stigla jeste nešto što stavlja mračan oblak nad njom i nad njenim životom“.

„Već 22 godine su prošle i ja se sve te godine aktivno trudim da dodjemo do pravde i nekad izgleda kao da nismo stigli nigde. Bukvalno, ni par koraka dalje, iako je prošle godine delovalo da smo nadomak rešenja. Ali ja sam njegovo dete. Ne odustajem i idemo do kraja. Naravno, imam nekako nadu da pravda jeste spora, ali jeste i dostižna“, rekla je Jelena Ćuruvija Đurica za Cenzolovku.

Pred Specijalnim sudom u toku je ponovljeno sudjenje nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj na prvostepeni postupak zbog „prekoračenja optužbe“.

U presudi Specijalnog suda je kao neposredni izvršilac ubistva označeno N.N. lice, dok tužilaštvo trvrdi da je u Ćuruviju pucao Miroslav Kurak, kojem se sudi u odstustvu.

Nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković osudjen je na 30 godina za podstrekavanje na teško ubistvo, koliko je izrečeno i nekadašnjem šefu beogradskog centra te službe Milanu Radonjiću, kao saizvršiocu u teškom ubistvu.

Marković je u zatvoru, gde izdržava kaznu od 40 godina, osudjen je u slučaju Ibarska magistrala, odnosno za atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, i umešanost u ubistvo predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su oficir službe Ratko Romić i njen pripadnik Kurak neposredni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, već ih je osudio na po 20 godina kao saizvršioce u teškom ubistvu.

Pročitajte još:

Tako je ostalo nepoznato ko je povukao obarač „škorpiona“ 11. aprila, na Uskras, za vreme NATO bombardovanja ali je javnost ostala uskraćena i za ime nalogodavca Ćuruvijinog ubistva.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi, Ćuruvija je ubijen „iz niskim pobuda, zbog njegovog javnog istupana u zemlji u inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, a radi očuvanja postojeće strukture vlasti“.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Ćuruvijine dece, ocenio je u završnoj reči pre ranije presude, da nema sumnje da je nalogodavac tadašnji predsednik države Slobodan Milošević.

U optužnici je detaljno opisano i ekenomsko uništavanje Ćuruvijih listova kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu i informisanju, neposredno pre ubistva, kao i deo prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar