Bratislav Gašić i Marko Kričak Foto:Printscreen/N1/Youtube MUP Republike Srbije; promo logo

Kontroverzni kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Petar Panić Pana, čiji su sinovi proteklih meseci u fokusu javnosti zbog sumnje da su organizovali prostituciju u Beogradu, negodovao je na svojim društvenim mrežama povodom njihovog hapšenja i objavio snimak sa sigurnosne kamere na kom se, kako tvrdi, vidi pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Goran Colić. Pored ostalog, Panić u svojoj objavi tvrdi da mu je Colić rekao kako ga je sadašnji ministar policije Ivica Dačić „poslao da proveri priče koje kruže gradom da će se svetiti Bati Gašiću“ i da će, kako navodi „ubiti Marka Krička". Ko je Marko Kričak, službenik Ministarstva unutrašnjih poslova sa jednom od najbrže rastućih karijera u istoriji tog ministarstva?

Kontroverzni biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci i kum predsednika Aleksandra Vučića, Petar Panić Pana, objavio je prošle nedelje na svom Fejsbuk profilu da ga je posetio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Goran Colić kako bi, kako tvrdi Panić, „proverio priče koje kruže gradom da će se svetiti Bati Gašiću“. U objavi je, uz tekst, Petar Panić objavio snimak s kamere gde se navodno vidi pomoćnik ministra unutrašnjih poslova koji izlazi iz crnog BMW-a i ide ka ulazu njegove kuće.

Panić tvrdi da mu je Colić rekao kako ga je sadašnji ministar policije Ivica Dačić „poslao da proveri priče koje kruže gradom da će se svetiti Bati Gašiću“ i da će, kako navodi „ubiti Marka Krička“.

Petar Panić Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva

„Znam da laže i da ga nije poslao Dačić nego Gašić… Rekao sam mu da će se Gašiću osvetiti bog što mi je sinove strpao u zatvor i napakovao im trgovinu ljudima, a da će Marko Kričak da završi u zatvoru jer je ranio nenaoružanog migranta i ubio romkinju Silvanu (državljanku Srbije), a ubistvo svalio na migranta“, navodi Panić u objavi na Fejsbuku.

Panić takođe tvrdi da je „Marko Kričak, prodavac vozila u „Porše lizingu“, dobio kod Gašića posao u BIA i da je kasnije prebačen u MUP“.

„Postao je komadant jedinice za obezbeđenje iako nije služio vojsku i nije završio nikakvu vojno-policijsku obuku i školu, niti prošao bezbedonosnu proveru“, tvrdi Panić.

Kričak je, kako tvrdi Panić, poznat po izjavama u javnosti „da samo sluša Gašića koji je za njega bog i da će, ako mu Gašić naredi, ubiti ili uhapsiti i Vučića“.

Interesantno je da je ova objava, nakon što je video veći broj ljudi, uklonjena sa Panićevog Fejsbuk profila ili je onemogućio da je vide osobe sa kojima nije prijatelj na toj društvenoj mreži.

Ko je Marko Kričak i šta je JZO?

Marko Kričak se trenutno se nalazi na poziciji komandanta Jedinice za bezbeđenje određenih ličnosti i objekata (JZO). Jedinica ovo ime nosi još iz vremena dok je ministar unutrašnjih poslova bio Nebojša Stefanović, ipak svoj procvat je doživela pod mandatom ministra Bratislava Gašića koji je, nakon prelaska iz Bezbednosno informativne jedinice sa sobom poveo i određene ličnosti među kojima je bio i Kričak. Uprkos tome što Kričak nije imao mnogo iskustva u poslovima iz oblasti bezbednosti, zapravo njegova jedina veza je to što mu je otac Milan Kričak nekada bio načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, Gašić je smatrao da je kvalifikovan za tako visoko mesto.

Do te 2018. godine, Marko Kričak je radio kao prodavac automobila u „Poršeu“, a potom prelazi u Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA).

Njegova JZO se militarizovala kada je iz Uprave postala Jedinica, pa je tako mlađi Kričak postao komandant, a ne načelnik.

Pod njegovom komandom, a po Gašićevim instrukcijama, JZO postaje policija unutar policije, koja radi sve moguće poslove. Pošto novi Zakon o policiji nije prošao, delovanje, naoružanje, oprema i ono što je najvažnije, položaj JZO u sistemu MUP Srbije reguliše se brojnim Uredbama o specijalnim i posebnim jedinicama u okviru MUP Srbije. Samo u toku 2022. i 2023. godine doneto je čak sedam Uredbi o specijalnim i posebnim jedinicama policije.

Takođe, JZO je izmeštena iz sistema MUP Srbije i odgovara direkciji policije i direktoru – koga nema. Zapravo, odgovara samo ministru policije (tada Gašiću) i Sektoru unutrašnje kontrole (SUK), tačnije Goranu Coliću.

O tome šta tačno radi Kričkova jedinica, ostalo je nejasno do danas. Recimo juna prošle godine su bili zaduženi da „love“ divlje taksiste na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, a bili su prisutni i tokom brojnih protesta minulih godina. Kričak je i lično viđen tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ kako sa grupom ljudi obučenih u civilnu odeću, obezbeđuje važne objekte,

Aleksić: Blizak sa Radoičićem i Veselinovićem

Za Marka Krička je poslanik Miroslav Aleksić u Skupštini Srbije rekao da je u bliskim vezama sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, dvojicom kosovskih biznismena koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu zbog veza sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Foto:MUP/N1

„Ono što sam ja dobio kao informaciju od pripadnika MUP-a koji se međusobno poznaju je da se radi o Marku Kričku o kome sam ja govorio i u Skupštini, da je on predstavnik Zvonka Veselinovića, da je ranije radio u lizing kući, da je išao u lov sa Zvonkom i da ga je on ubacio u policiju, najpre na visoku funkciju u BIA, pa onda za Gašićem ovde u policiju“, tvrdi Miroslav Aleksić iz koalicije Srbija protiv nasilja.

Marka Krička je pominjao i inspektor Dušan Mitić u svom svedočenju u postupku „Jovanjica“ i to kao važnu osobu čije je poruke inspektoru Slobodanu Milenkoviću poput medijatora prenosila nekadašnja Koluvijina advokatica. Interesantno je da, kada je odlučeno da se inspektoru koji je otkrio „Jovanjicu“ Slobodanu Milenkoviću ugrožena bezbednosti, dodeljena im je upravo JZO.

Bonus video: Tužiteljka Bojana Savović o porodici Panić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare