Ilustracija Foto:Shutterstock

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.

Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budzetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja.

D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.

Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.

Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove “Miša Cvijović” I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.

Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo.

Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja.

Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V.

Predsednik FK „Budućnost“ iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva.

Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.

Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu.

To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP „Zavod za urbanizam“ Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.

Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP ,,Gradska čistoca” Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar