Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok predsednik republike po ko zna koji put ratuje s mafijom i hapsi opštinske činovnike, zaposlene u predškolskim ustanovama i "nezanimljive" članove svoje stranke, ne bi li javnost u Srbiji, ali i strane posmatrače ubedio da se obračunava sa korupcijom, ulice Beograda ponovo su počele da potresaju brutalne likvidacije, dok najviši državni funkcioneri, ali istovremeno "bitni" članovi partije , nesmetano učestvuju u milijarderskim organizovanim pljačkama.

Kao što je portal Nova.rs već objavio, nezapamćena pljačka narodnog novca trenutno se dešava u režiji kompanije „Galens doo“ – ekskluzivnog investitora novosadske vlasti. Ova kompanija glavni je izvođač projekta elitnog naselja „Novi Sad na vodi“, čiji su idejni tvorci, u nekontrolisanom nagonu za sopstvenim bogaćanjem, otišli toliko daleko da planiraju da izmeštaju tok druge najveće reke u Evropi, ali i rušenje spomenika kulture.

Slađana Đermanović
Pljačka godine – Galensova uloga, Autor: Slađana Đermanović

Kompanija „Galens doo“ je imala osnivački kapital od 150.000 dinara, a za samo nekoliko godina doživela je ekonomski milijarderski procvat uz pomoć svojih političkih veza. Ključnu ulogu u svemu igra gradonačelnik Miloš Vučević koji je, između ostalog, dao podršku da pomenuta kompanija gradi na trščarama, prvim kućama iz kojih je izgrađen Novi Sad, iako su bile pod zaštitom Grada i države. Pre četiri godine, vladajuća stranka, zahtevala je da se sa njih skine zaštita, te su srušene i time se napravila čistina za gradnju „Kraljevog parka“.

Takođe, Galens je već kupio i parcele koje se nalaze u okoloni i tu izgradio stambeni kompleks sa više od 500 stanova na 20.000 kvadratnih metara.

Za to vreme, „sitne ribe“ i korumpirani službenici, mneđu kojima su čak i vaspitačice u varošicama, „padaju“ u naletima i zabavljaju široke narodne mase koje treba ubediti da predsednik republike ostvaruje dato obećanje. pune prostor u medijima u svojstvu uspešno započetog rata protiv mafije, s one „druge strane“ cveta organizovani kriminal i korupcija na projektima „krupnih riba“ poput gore pomenutog Galensa.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

„Rat s mafijom se nikad ne najavljuje, a i to ne rade političari. Rat s mafijom se vodi tiho u više faza. Otkriva se prvi lanac, pa drugi, pa se gleda da li je i ko povezan sa državnim strukturama. Skupljaju se dokazi koji se ispituju, pa se na osnovu toga hapsi. Ovo je sve politički diktirano što je loše i neispravno. Tako se ne radi. Kada god se politika petlja u ovakve stvari, znači da je policija politička, tužilaštvo koje bi trebalo da bude nezavisno. Ali to nije tako. Da jeste, rat bi sprovodio sistematski, a ne selektivno“, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović za Nova.rs.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Institucije su zahvaljujući kriminalnim aktivnostima političara, odnosno, države – uništene, sve se radi po receptu iz devesedetih.

Rat koji je najavljen protiv kriminalni klanova, čini se kao da se vodi samo pred kamerama, dok se je rat među kriminalnim klanovima možda jedini „pravi“ rat koji se vodi. To potvrđuje i serija likvidacija koje mesecima potresaju Beograd a koje do danas nisu rasvetljene u potpunosti. Tako se ubice Aleksandra Šarca, Strahinje Stojanovića, Vedrana Repčića i Bojana Mirkovića još uvek slobodno šetaju, iqako su, prema rečima predasednika, mahom identifikovani.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

Direktor Centra za prevenciju kriminaliteta Dušan Davidović kaže da je Vučić u stalnom ratu s mafijom „koju ne može da uništi jer je sa njom povezan“.

“Kao i u mnogim drugim sferama koje je najavljivao pompezno predsednik Vučić i ova borba zvuči kao puko obećanje za narod koji kao da je zaboravio na izreku, “ne lipši magare do zelene trave”. Moguće da nije uspelo i da je hteo to da uradi, mada ja ne vidim šta je on hteo. Valjda će se naći neki ministar koji će da uđe u tkivo vlasti i otkrije na koje načine je ko sa kim povezan, ko radi sa kojim kriminalnim klanom. I njegov “mali” iz Beograda (Nebojša Stefanović) je to najavljivao. Za to vreme, mafija šeta Beogradom”, kaže on za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare