Foto: privatna arhiva

Četvorostruko ubistvo u negotinskom selu Jabukovac kada su hicima iz vatrenog oružja ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53), nije se dogodio 7. avgusta prošle godine kako se ranije mislilo, nego prema novim tvrdnjama masakr se dogodio u periodu između tog dana i 9. avgusta, kada su tela i pronađena, pokazala su dodatna veštačenja, koja su obavili obducenti MUP - saznaju "Novosti".

Kao prvooptuženi je označen Davor Pernić (36), iz Jabukovca, dok su opušci, pronađeni gotovo pola godine od ubistva nedaleko od mesta zločina, za koje je ustanovljeno da pripadaju Maji Bađikić (25), takvi da se mogu smatrati – dokaznim materijalom – bez obzira na to što su kasno otkriveni. Zbog toga će, u narednom periodu, biti ponovo podignuta optužnica za teško ubistvo protiv njih dvoje.

Ovo je, kako saznaju „Novosti“, nakon novog veštačenja, ustanovljeno jer je Viši sud u Negotinu tražio, posle podizanja prve optužnice protiv Pernića i Bađikićeve za teško ubistvo, od Višeg javnog tužilaštva u tom gradu dopunu istrage s ciljem da se ustanovi tačan datum kada je masakr počinjen. Pored toga, zahtevano je i da se utvrdi starost opušaka u okolini mesta zločina, na kojima su pronađeni DNK tragovi Bađikićeve, kao i to da li su vremenski uslovi imali uticaja na njih.

– Po dopunskom veštačenju, ustanovljeno je da se zločin mogao odigrati između 7. i 9. avgusta prošle godine – navode u istrazi za naš list. – U početku se kao datum zločina striktno pominjao 7. avgust, ali sada ovo veštačenje baca potpuno novu sliku na masakr kod Jabukovca.

Sagovornik navodi da Bađikićeva ima alibi za 7. i 8. avgust, ali je već naredni dan „smešta u Jabukovac“, što će, kaže, „imati priliku da objasni tokom suđenja“.

– Što se tiče opušaka, bez obzira na to kada su pronađeni i vremenske prilike, ustanovljeno je, nedvosmisleno, da je na njima DNK profil koji pripada Maji Bađikić – nastavlja naš sagovornik. – Uz to, ona je tvrdila da nikada nije bila blizu salaša Kazimirovića. Pored toga, činjenica je i da se DNK najduže zadržava na predmetima koji potiče od telesnih tečnosti i izlučevina.

Iako je sprovedena detaljna provera terena, opušci su nađeni 30. decembra prošle, odnosno 21. januara ove godine, na livadi u blizini salaša na mestu koje je Davor pokazao policiji. Maja Bađikić, pokazujući nedavno „Novostima“ fotografije mesta na kojima su pronađeni ostaci od cigareta, zapitala se „kako je opušak dospeo tamo i kako je moguće da bude pronađen na toj velikoj livadi i to na vrhu trave koja je verovatno tokom leta i bila bujnija“.

Više tužilaštvo u Negotinu je podiglo optužnicu sredinom februara. Perniću se njome na teret stavljaju teška ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, a Maji saučesništvo u zločinu. Zaprećena kazna za ovo delo je do 40 godina zatvora.

(Izvor: Večernje novosti)