Nenad Fogel Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grupa mladića, navodno navijača Partizanove grupe "Alkatraz", upala je u oktobru u prostore beogradske Sinagoge predvođena Isakom Asielom, a gotovo godinu i po dana kasnije, suprotstavljena struja jevrejske zajednice traži od nadležnih da se ispita uloga ovih mladića i na koji način je njihovo delovanje tog dana finansirano.

Dokaz da su navijačke i huliganske sumnjive grupacije koje se dovode u vezu sa Partizanom prodrle u svaku poru ovog društva, jeste incident iz oktobra prošle godine, kada je grupa od 30 muškaraca maskiranih kapuljačama upala u prostorije beogradske Sinagoge u Ulici maršala Birjuzova i onemogućila deo jevrejske zajednice da koristi prostorije na toj adresi. Sve to urađeno je nakon raskola u jevrejskoj zajednici na dve struje, koje obe tvrde da je njihovo rukovodstvo legitimno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na kapiju bogomolje tog dana stavljeni su lanci, obezbeđenje je isterano, a vinovnici incidenta su nasilno ušli u prostorije Sinagoge…

Povodom događaja iz oktobra 2019. godine organizovana je konferencija na kojoj su učestvovali Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun,  Srđan Vidović, advokat Jevrejske opštine Zemun, Danilo Medić, bivši predsednik Jevrejske opštine Beograd, Aleksandar Nećak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, sa koje su poručili da u svetlu aktuelnih saznanja o funkcionisanju navijača Partizana, odnosno jedne organizovane kriminalne grupe, traže da se „sprovede istraga i obelodani istina o upadu oko 30 pripadnika navijačke grupe u beogradsku Sinagogu u oktobru 2019. godine“. Na konferenciji je istaknuto da je reč o navijačima Partizanove grupe „Alkatraz“.

Na ovaj problem ukazao je i Avram Izrael, koji je inače prisustvovao incidentu iz oktobra 2019. godine, rekavši da je sada prilika da se utvrdi zašto policija tada nije reagovala na upad navijača, iako su njeni pripadnici bili prisutni, a njihovi šefovi obavešteni „da se nešto sprema“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Zašto su zanemeli svi operativni centri kada smo ih zvali, ili nisu bili dostupni legalno izabranm rukovodstvu jevrejske opštine? Kojim novcem su plaćeni navijači Partizana? – upitao je nadležne Izrael, uz opasku da se danas može postaviti pitanje da li je i Sinagoga jedan od takozvanih štekova.

Bivši predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak rekao je da je rabin Isak Asijel 25. oktobra 2019. godine, na praznik Šabat, posle molitve izašao na ulicu, razgovarao sa vođom navijača, otvorio kapiju i uveo navijače u kompleks Sinagoge, gde im je „omogućio rušenje imovine i skrnavljenje našeg velikog praznika“.

„Garantujem da nijedno telo jevrejske zajednice nije donelo odluku da se navijačima isplaćuje novac, a nadležne pitam da li to treba da bude naša briga ili postoje institucije koje kontrolišu sredstva koja dobijamo iz budžeta Srbije“, dodao je Nećak, i naveo da ta suma dostiže 950.000 evra godišnje na ime Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

Novinari su imali priliku da vide i fotografije zabeležene ispred Sinagoge tog 25. oktobra, na kojima se vide mladići odeveni u crno, sa kapuljačama na glavi i na desetine vernika koji sa spoljašnje strane kapije pokušavaju da uđu, ali i rešenje osnovnog suda u Beogradu kojim se određuje privremena mera tuženima da odmah po prijemu ovog rešenja uspostave pređašnje stanje uklanjanjem lanaca sa kolske kapije i predajom ključeva.

Međutim, tuženi je osporio tužbeni zahtev i, kako je navedeno, istakao da tužbu i predlog za određivanje privremene mere treba odbaciti iz više razloga – jer je u pitanju sakralni odnosno verski objekat čitave zajednice u Srbiji i kao takav je izuzet u potpunosti iz jurisdikcije naših sudova, odnosno postoji apsolutna nenadležnost.

„Takođe, ovakav zahtev je nedozvoljen, jer je ništavan jer je neizvršiv budući da su verski objekti izuzeti od izvršenja, što proizilazi iz Zakona o crkvama i verskim zajednicama“, navodi se.

Isak Asiel: To je obezbeđenje

Tragom informacije da su kobnog dana na skup bili pozvani navijači Partizanove grupe „Alkatraz“, upitali smo Isaka Asiela ko su navijači koje možemo videti na fotografijama.

– To nisu nikakvi navijači, već obezbeđenje – kazao je Asiel za Nova.rs. Kako nam je pojasnio Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske zajednice, reč je o firmi za obezbeđenje „Protekta“ iz Beograda.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare