Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred ulaza u vojni objekat Karaš na Topčideru, danas je obeleženo 17 godina od pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Očevi ubijenih gardista, Janko Jakovljević i Petar Milovanović zapalili su sveće na ulazu u Karaš, u prisustvu advokata porodica Predraga Savića i predstavnica Žena u crnom, koje su razvile transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Dvojica gardista nastradali su na današnji dan 2004. godine pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, dok su bili na straži u tom objektu. Vojna istraga navodno je utvrdila da se radi o ubistvu i samoubistvu, ali je nezavisna komisija potvrdila da su gardisti 5. oktobra 2004. godine ubijeni oko devet sati ujutru, što je potvrdio i FBI.

Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević Foto: Privatna arhiva

Tog jutra u obilazak je krenuo Milovanović koji je upitao ko će da ide sa njim. U patroli se nalazio i vojnik Mirko Papić i on je rekao da će krenuti sa Milovanovićem, međutim, Jakovljević je tada rekao da će ipak on. Vojnici su potom krenuli u obilazak, a ubrzo se začula i pucnjava.

Tela gardista pronađena su sa po nekoliko rana od vatrenog oružja. Milovanović je imao dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu, dok je Jakovljević dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu.

Zrno pronađeno u Milovanovićevom telu ispaljeno je iz „apsolutnog prislona“. Vojnici koji su se nalazili u objektu ubrzo nakon pucnjave pronašli su tela Jakovljevića i Milovanovića, a prvi su do gardista došli stariji vodnik Mirko Kovačević i vodnik Ivan Pavlović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, 17 godina kasnije, ostalo je nejasno ko je i zbog čega ubio gardiste.

Poslednje informacije o ubistvu gardista pojavile su se kada je svedočio izvesni Saša Reljić, koga je Vladimir Putin doveo u Beograd početkom 2019. godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Reljić je, prema pisanju beogradskih medija, rekao srpskom tužilaštvu da su gardisti ubijeni jer su svedočili iznošenju kokaina iz kasarne “Karaš”, te da je vojnike likvidirao visokopozicionirani pripadnik MUP-a Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, nakon sastanka porodica gardista sa Aleksandrom Vučićem 2016. godine, Vlada Srbije je donela odluku o osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru.

Žene u crnom razvile transparent u centru Beograda

„Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“, natpis je na transparentu koji su danas razvile Žene u crnom, a koji su mogli da vide građani koji su se danas zatekli u ovom delu Beograda.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar