Foto: GUARDIA CIVIL

Srpske, albanske i rumumske kriminalne organizacije posvećene uzgoju marihuane pronašle su novo utočište u Španiji i sada je njihov glavni centar Aragon, autonomna zajednica na severoistoku te zemlje. Policijske zaplene pokazuju da pripadnici kriminalnih grupa ne prezaji ni od čega, pa ni da drogu uzgajaju u pravoslavnoj crkvi.

Pokrajina Aragon postala je interesantna kriminalnim grupama sa naših prostora najpre zbog svog geografskog položaja, jer se na severu graniči sa Francuskom, zbog povoljnih klimatskih odlika pogodnih za uzgoj kanabisa i nepristupačnim, zabačenim terenima za koje su verovali da policija ne nadgleda. Španski mediji izvestili su da je do sada samo u šumama Aguera, sela sa samo jednim malim hotelom i dve crkve, policija do sada zaplenila više od 30.000 sadnica.

Jedna od zaplena o kojoj je pisao i list „Heraldo“ odigrala se u pravoslavnoj crkvi u Saragosi, glavnom gradu ove pokrajine. Droga spremna za dalji transport bila je sakrivena u ilegalnoj laboratoriji skrivenoj u podrumu bogomolje, a akciju koja je bila kruna istrage započete 2019. godine nakon što je u jednoj ilegalnoj laboratoriji izbio požar, sprovele su srpska i španska policija i rezultirala je hapšenjem 31 osobe srpske nacionalnosti, osumnjičenih da su učestvovali u uzgoju i distribuciji. Pet osoba za koje se verovalo da rukovode ovim organizacijama uhapšene su u Srbiji, prilikom čega je zaplenjeno 157.000 evra u gotovini, računarski uređaji, mobilni telefoni, skupoceni satovi i automobil.

F

Paralelno sa tim, u Španiji je zaplenjeno 14.329 biljaka, 896 grama iseckane marihuane, 883,5 kilograma pupoljaka, 311 grama marihuane, 47 grama polena hašiša, 251 gram smole hašiša, 93.178 evra, 1.500 srpskih dinara, 120 makedonskih dinara, 11.600 mađarskih forinti, 14 mobilnih telefona, dva laptopa, tri vozila i jedan pištolj „magnum“ kalibra 357.

Foto: GUARDIA CIVIL

Agent za istragu kriminalnih grupa sa ovih područja objasnio je za španske medije da je reč o klanovima sa jasnom hijerarhijskom podelom, gde su na najnižem staležu čuvari plantaža, koji organizuju kampove na licu mesta, nekada i sa solarnim panelima kako bi imali struju, a na sledećem ešalonu nalaze se transporteri.

Agent je pojasnio da za početak uzgoja biraju mart, a branje je zakazano za oktobar. Organizatori su verovali da će ih upravo nepristupačnost terena sačuvati od pogleda znatiželjnih meštana i policije, ali po svemu sudeći nisu računali na policijske dronove koji nadgledaju polja u ovoj oblasti upravo po prijavi meštana da se u njihovom kraju ima sumnjivih i nepoznatih osoba, a da u svojim poljoprivrednim usevima pronalaze makro plantaže na otvorenom. Druga zamka u koju upadaju proizvođači jeste potrošnja električne eneregije ukoliko se ilegalno „nakače“ na mreže, što je uostalom bio i uzrok požara 2019. godine.

Zaplene u brojkama

Srbija

* 157.000 evra
* računarski uređaji
* mobilni telefoni

* 2 skupocena sata
* 1 skupoceno vozilo

Španija

* 14.329 biljke marihuane
* 896 grama iseckane marihuane
* 882,5 kilograma pupoljaka marihuane
* 311 grama marihuane
* 47 grama polena hašiša
* 251 gram hašiš smole
* 93.178 evra
* 120 makedonskih denari
* 11.600 mađarskih forinti
* 14 mobilnih telefona
* 2 laptopa
* tri vozila
* 1 pištolj „magnum“ kalibra 357

Bonus video: Hapšenje na Zvezdari

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare