Dragoljub Simonović Foto: Tanja Milovanović/Nova.rs

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da bi trebalo pojačati kazne prvostepeno osuđenima u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i da je on "pobednik" jer je pokazao kako treba biti novinar.

Bodrožić je novinarima ispred Palate pravde rekao da je Jovanović „odbranio“ profesiju novinara iako je penzionisani policajac, za razliku od nekih koji su, kako je dodao, završili škole a postavljaju naručena pitanja.

On je rekao da se nada da će biti rešen i slučaj novinara portala Žig info Željka Matorčevića, koji se desio mesec dana pre nego što je zapaljena kuća Jovanoviću.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je rekao da je rešavanje slučaja paljenja kuće Milana Jovanovića pokazalo da „država može da zaštiti novinare kada hoće“.

„Ovo je poruka da mi novinari moramo da budemo jedinstveni kako bi se izborili sa pritiscima“, rekao je Radomirović.

Radomirović je pozvao i državu da privede kraju rešavanje slučaja ubistva novinara Milana Pantića, zatražio je da se utvrdi odgovornost za ubistvo 16 radnika RTS u bombardovanju 1999. godine, kao i da se pomogne u istrazi ubijenih srpskih i albanskih novinara na Kosovu.

Radomirović je rekao i da je sudija u slučaju novinara Milana Jovanovića pokazao „šta znači dostojanstvo sudske profesije, koje je neophodno i novinarskoj profesiji“.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao da je ova presuda „najviše što se moglo u ovom trenutku“.

„Možemo biti zadovoljni iako će svi reći da je mogla biti i stroža kazna“, rekao je Matić.

On je rekao i da je postignut „netipičan uspeh za ovakve slučajeve“ navodeći da su policija i tužilaštvo brzo rasvetlili dogadjaj, da je brzo napisana optužnica i počelo sudjenje.

„Jedan od heroja je sudija Slavko Žugić koji se izborio sa opstrukcijom odbrane“, rekao je Matić.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osudjen je danas prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Na istu kaznu osudjen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar