Novica Antić Foto:FoNet/Arhiva

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić pušten je noćas da se brani sa slobode posle saslušanja kod nadležnog tužioca zbog navoda da je počinio proneveru, a nakon što je sudija za prethodni postupak ocenio da ne postoji nijedan osnov za određivanje pritvora. Sa slobode će nastaviti i svoju borbu i pravosudnu i sindikalnu, a za Nova.rs otkriva šta se tačno dogodilo u utorak kada su mu pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) upali u kuću.

Za policajce koji su mu zakucali na vrata rano ujutru 27. febrauara, predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić kaže da su se ponašali maksimalno korektno i profesionalno i na njihovo ponašanje i postupanje nema nijednu reč zamerke.

„Ja sam i sam 20 godina radio na poslovima suzbijanja kriminaliteta i mogu da kažem da su se momci ponašali izuzetno profesionalno. Prilikom pretresa nisu dirali ništa što nije trebalo, a ja sam im sam, odmah predao stvari koje su tražili. Nisu mi stavili ni lisice na ruke kada su me izvodili iz kuće, zbog komšiluka, a stekao sam utisak da ih je, pomalo, sramota što moraju to da rade. Prema mojim kolegama, koji su takođe uhapšeni, Dušku Tolmaču i Predragu Jevtiću su se takođe ponašali korektno, objašnjava predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Pročitajte još:

Oni su uhapšeni po nalogu Višeg suda u Novom Sadu zbog navodne pronevere i zloupotrebe novca Vojnog sindikata Srbije, a sve detalje o optužbama koje im se stavljaju na teret provladini tabloidi su dobili prepodne, istog dana.

„Vojni sindikat Srbije je udruženje građana koje se ne finansira iz budžeta, već dobrovoljnim prilozima članova, tako da nije jasno kako mi to možemo da proneverimo novac. U pitanju je novčana pomoć koju su dobijali pojedini članovi, beskamatni kredit. Nema govora o nikakvim zloupotrebama, a odluku u tome kako se troše sredstva donosi Upravni odbor a ne rukovodstvo sindikata“, objašnjava Antić.

Inače, na sajtu VSS se može naći obaveštenje članovima o beskamatnim kreditima, tako da tužilaštvo nije moralo da se mnogo pomuči oko informacija o navodnoj proneveri. Koliko su čvrste optužbe na račun sindikalaca, govori i odluka sudije za prethodni postupak koji je pustio Antića, Tolmača i Jevtića da se brane sa slobode.

Pitanje je i da li će do postupka uopšte doći, jer advokati koji zastupaju sindikalce tvrde da tužilaštvo dokaza nema i da bi bilo najbolje da odustane od celog postupka. Ipak, pitanje je da li je osuđujuća presuda uopšte i cilj hapšenja rukovodstva VSS ili je, pak, nešto drugo.

„Da bi saslušali sve svedoke, članove Upravnog odbora kojih ima stotinak, tužilaštvu bi trebali meseci, a mi bi trebalo da budemo za to vreme u pritvoru, zbog opasnosti od uticaja na svedoke. Pitanje je kako bi funkcionisao sindikat, zbog našeg odsustva bili bi izabrani drugi, podobniji rukovodioci“, objašnjava Antić.

Miloš Vučević i Novica Antić Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo hapšenje je samo kulminacija višegodišnjeg sukoba između „pobunjenog“ Vojnog sindikata sa jedne i vlasti i vojne vrhuške sa druge strane. Ipak, stvar je mnogo ozbiljnija.

„Ovo je prvi put u Evropi da se sindikalci hapse još od hapšenja lidera poljskog sindikata „Nezavisnost“ Leha Valense. Tim se nanosi velika šteta, pre svega državi Srbiji, i to u vrlo osetljivom trenutku. Neverovatno je da država i vojska, kao naši poslodavci, umesto da uđu u ozbiljan dijalog, primenjuju represivne metode. Pa nigde nema da poslodavac hapsi svoje radnike. Odlazeći ministar Miloš Vučević se nijednom nije sasatao sa nama, a Vojni sindikat Srbije je reprezentativan. On je naš direktan poslodavac, a izjavio je da je za zabranu sindikalnog organizovanja u vojsci. Umesto da sednemo i pričamo, mi moramo da u javnost iznosimo neke stvari, jer samo tako mogu da nas čuju. Mi smo sindikat koji se bori za bolje uslove rada, veće plate i prava radnika, nismo ukras i sindikat koji će davati zahvalnice poslodavcu, zato je to i problem“, objašnjava Novica Antić.

Iz VSS se takođe zahvaljuju svim medijima i javnim ličnostima koji su ih podržali u njihovoj borbi za prava zaposlenih u Vojsi Srbije i pomažu im da izdrže pritiske kojima su izloženi, naročito od 2017. godine.

Sindikalci su se poslednjih godina našli i na meti Vojnobezbednosne agencija koja na sve načine pokušava da diskredituje sindikalnu organizaciju i uplaši članstvo.

BONUS VIDEO: Janvkoić: Novica Antić je pravi patriota i vojnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare