sud, čekić
Foto:shutterstock

Nišlija Aleksandar Arsenijević (36) pravosnažno je osuđen na četiri godine i 10 meseci zatvora jer je kao službenik jedne banke proneverio 240.000 evra.

Ovime je Apelacioni sud u Nišu potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda izrečenu oktobra prošle godine na koju se Arsenijević žalio.

Jedan od glavnih argumenata za njegovu žalbu bila je navodno stroga kazna, jer je u prethodnom istovetnom slučaju, bankar Miloš K., koji je uzeo više od pola miliona evra sa računa klijenata, dobio tri i po godine zatvora, piše Telegraf.

Pročitajte još:

Arsenijević je osuđen zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica jer je od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara.

Tvrdio da je žrtva iznuđivača

Pred sudom se branio ističući da je bio marljiv službenik sve do 2013. godine kada je navodno postao žrtva iznuđivača.

„Taj čovek mi se obratio radi odobravanja kredita, ali mi je rekao da ima saznanja da ću da „letim“ iz banke jer nemam nikakva leđa. Rekao mi je da može da me zaštiti, ali da moram da mu pomognem. Zatim je počeo da dolazi u banku i da traži da mu isplaćujem novac sa tuđih računa ističući da ima odobrenje vlasnika, te da će pare vratiti. U početku je zaista bilo tako, a kada sam shvatio o čemu se radi i pokušao da ga odbijem pretio mi je „da ću zažaliti što sam se rodio“ i „da ću završiti u šumi““, branio se Arsenijević.

U vreme kada je otkrivena pronevera, bankar se provodio na moru, a uhapšen je čim se vratio, kada je vratio samo 33.000 evra, koliko mu je preostalo.

Ne zna se gde je otišlo 240.000 evra

Banku koja je obeštetila klijente čiji je novac Arsenijević proneverio, Apelacioni sud uputio je da imovinsko pravni zahtev ostvaruje u parnici. Međutim, skoro je nikakva verovatnoća da će štetu uspeti da naplati, jer tokom sudskog postupka nije utvrđeno gde je nestalo 240.000 evra, a bankar je tvrdio da iz straha ne može da otkrije identitet osobe koja ga je navodno reketirala.

Na prvostepenu presudu žalilo se i Više javno tužilaštvo koje je tražilo da se Arsenijeviću izrekne kazna zatvora od najmanje pet godina i tri meseca. Međutim, Apelacioni sud je i ovu žalbu odbio sa obrazloženjem da je kazna od četiri godine i 10 meseci „adekvatna težini krivičnog dela i izvršiocu i kao takva nužna i dovoljna da se ostvari svrha kažnjavanja“.

Apelacioni sud potvrdio je i deo prvostepene presude kojom je Zoran Stojković, koji se teretio da je pomagao Arsenijeviću, oslobođen optužbe.

Za razliku od Arsenijevića, bivši bankar Miloš K. priznao je da je prokockao više od pola miliona evra sa računa bančinih klijenata. On je 2017. godine osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju jer je proneverio 535.105.50 evra koje je koristio za internet klađenje.

Izrečeno mu je još 6 meseci zbog neovlašćene posluge jer je sa računa klijenata skinuo 268.575.94 evra koje je korisito za klađenje ali je novcem od dobitka štetu nadoknadio.

Miloš je juna prošle godine izašao na uslovnu slobodu nakon odsluženih tri godine zatvora jer je Viši sud uvažio njegovu molbu za umanjenjem kazne za šest meseci. Ni njegova banka nije uspela da naplati štetu, jer je tvrdio da je ukradeni novac potrošio, a da druge imovine nema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar