Apelacioni sud
Apelacioni sud Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da Apelacioni sud po nalogu vlasti poništava presude ili smanjuje iznose koji su odredjeni u prvostepenim postupcima predsednika SSP-a Dragana Djilasa protiv predstavnika vlasti jer je broj presuda "postao problem".

„Time se šalje jasna poruka sudijama nižih sudova da promene dosadašnju sudsku praksu. Da li će ovaj očajnički pokušaj režima da legitimizuje uvrede kao normalan politički govor proći? Pokazaće se ubrzo“, navodi se u saopštenju SSP.

SSP piše da je Apelacioni sud u četvrtak preinačio prvostepenu presudu kojom je ministar finansija Siniša Mali bio osudjen na 150.000 dinara, jer je optužio Djilasa da je „pljačkao dok je bio gradonačelnik“.

„Sud je uz neverovatno objašnjenje zaključio da to ne predstavlja uvredu, odnosno da je reći pljačkao isto što i reći upravljao gradom. Inače, odluka da se presuda preinači je veoma retka, jer Apelacioni sud ukoliko ustanovi grešku vrati predmet prvostepenoj instanci na ponovno odlučivanje“, dodaje se u saopštenju.

SSP je navela da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prema poslednjoj presudi dužan da Djilasu „zbog iznetih laži“ plati 200.000 dinara, kao i 137.000 sudskih troškova.

„S obzirom da je ovo već četvrta presuda suda kojom se potvrđuje da Vesić govori laži kada Djilasa optužuje da je lopov, pljačkaš i slično jasno je da će Vesić za plaćanje kazni i sudskih troškova morati da da svoju godišnju platu. Postavlja se pitanje: Od kojh para plaća advokate i kako preživi od prvog do prvog“, upitala je SSP.

U saopštenju se navodi da je Djilas do sada dobio 66 presuda u procesima protiv medija i predstavnika vlasti zbog, kako je SSP navela, laži o njemu.

Ističe se da je sud najviše presuda izrekao listu „Informer“ – 18, zatim listu „Alo“ 10, listu „Srpski telegraf“ i Saši Milovanoviću šest, koliko je izrečeno i TV „Pink“ i Željku Mitroviću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)