Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Misteriozna smrt Vladimira Cvijana, za koju smo saznali sa zakašnjenjem od tri godine, još nije u potpunosti rasvetljena. Petog januara navršilo se četiri godine kako je Cvijan nastradao, a uprkos proteklom vremenu, niz pitanja je ostao otvoren, a beogradski advokat Ivan Ninić, koji mesecima pokušava da dokuči odgovore na njih, smatra da u poslednje tri decenije ne postoji misterioznija smrt neke javne ličnosti.

Cvijan je bio istaknuta ličnost u političkom javnom životu u Srbiji. Bio je srpski advokat i političar, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2012. do 2013. godine i član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS). Pre ovoga je obavljao funkciju pravnog savetnika i generalnog sekretara predsednika Republike Srbije Borisa Tadića.

Međutim, od 2018. godine gubi mu se svaki trag i Cvijanovo ime se ne spominje sve do marta 2021. godine, kada se u javnosti pojaviljuju prve sumnje da on više nije među živima. Novinari pronalaze njegov grob na kom se nalazi samo njegovo ime, bez bilo kojih drugih podataka poput onoga kada je rođen i kada je umro. Sve ovo dodatno je produbilo sumnje javnosti da postoji dobar razlog zbog kog se Cvijanova smrt skrivala sve ove godine.

Oglašava se i Više javno tužilaštvo štruim saopštenjem u kom konstatuje da je taj predmet zatvoren još ranije, a u pojedinim režimskim medijima se pojavljuje obdukcioni list koji ne pruža odgovore na sva tek otvorena pitanja. Ipak, nadležno tužilaštvo odlučuje da se u poptunosti zatvori o ovom slučaju, a sva pitanja na koja nisu dali odgovor pravdali su time da u javnosti postoji već dovoljno informacija o njegovoj smrti.

Svoju istragu počinje da vodi i beogradski advokat Ivan Ninić, želeći da javnosti otkrije sve podatke koje se skrivaju u javnosti. Traži od Višeg javnog tužilaštva da mu omogući uvid u spise premeta, ali svaki put nailazi na zatvorena vrata uz prilično bizarna obrazloženja. Njegova sledeća stanica bila je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, koji sada pokušava od tužilaštva da dobije odgovore na Ninićeva pitanja.

Advokat Ninića za Nova.rs kaže da ne pamti da se u poslednje tri decenije dogodila bizarnija i misterioznija smrt jedne javne ličnosti, koja se u širokom luku ignoriše od institucija i od dela javnosti, o kojoj se ovoliko ćuti.

Ivan Ninić Hrkalović, Hapšenja, ispitivanja, premeštaji – da li je urušen ugled MUP, prilog, emisija Među nama Nova S
Ivan Ninić Foto: Nova S

„Na isti način je 2000. godine u Dunavu isplivalo telo tadašnjeg sudije Okružnog suda u Beogradu Nebojše Simeunovića i do danas nema rezultata istrage o okolnostima te smrti, a opšte je poznata njegova uloga u tadašnjim političkim previranjima i odbijanje da se povinuje nalozima vrha države. Ukoliko se ovo ćutanje i institucionalno prikrivanje o okolnosti smrt Vladimira Cvijana nastavi, to bi značilo da i budućnosti mutni i hladni Dunav može da postane „rešenje“ za mnoge probleme“, priča Ninić za naš portal i dodaje:

„Sve što je prethodilo nestanku Cvijana iz javnog života, njegovi javni nastupi, uzrok, razmere i dinamika sukoba sa Aleksandrom Vučićem i sve što je izgovorio o kartelskom načinu funkcionisanja SNS, a pre svega njegova saznanja, pa i aktivno učešnje u trgovini krivično-sudskim predmetima i ume i za račun SNS, zahtevaju odgovor na pitanje kako se njegov život pre četiri godine naprasno ugasio. Dovoljno je samo pažljivo proći kroz sve izjave i transkripte njegovih nastupa i to najbolje govori šta je on sve znao i na šta je ukazivao. Teško je poverovati da je Cvijan odlučio da na ovaj način skonča život, bez poslednje poruke, pisma ili tonskog zapisa, da čovek samo išeta iz svog porodičnog stana i to pravo u Dunav“, kaže on.

O „borbi“ sa Višem javnim tužilaštvom kaže da njihovi potezi otvaraju pitanja – čega se plaše i šta kriju.

Mesto na kom je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Više javno tužilaštvo u Beogradu ne samo da je odbilo moj zahtev za uvid u spis predmeta, već je odbilo da omogući službeni uvid Povreniku za informacije od javnog značaja. To otvara pitanje čega se plaše i šta kriju od javnosti? Dakle, upravo tužilaštvo, umesto da bude adresa za rešenje problema – postaje problem i „fabrika“ ove afere, što je najveći paradoks vremena u kome živimo. I sada se čeka, verovali ili ne, da jedan upravni organ, odnosno Upravna inspekcija, izvrši kontrolu zakonitosti rada sudske grane vlasti, što je tek poseban paradoks. Dakle, ceo slučaj je doveden do tog apsurda da smo doživeli da Uprava inspekcija treba da nam rasvetljva okolnosti Cvijanove smrti i to vam govori koliko su pravosudne institucije razorene i partijski zarobljene“, kaže Ninić.

Cvijan prijavio Vučića

Kako smo u međuvremenu saznali, Cvijan je još 2013. godine podneo krivičnu prijavu protiv aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića. Naš portal je došao do nezvaničnih informacija da je ona podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ali da je nekoliko dana kasnije na snagu stupio novi zakon koji je sa sobom doneo i novu raspodelu nadležnosti sudova i tužilaštva, te da je prijava odbačena.

Bonus video: Milivojević i Rakić: DS: Ispitati Hrkalović i Belivuka povodom smrti Vladimira Cvijana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare