Vladimir Cvijan i mesto gde je pronadjen les
Mesto na kome je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Medija centar Beograd

Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost da je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti omogućen uvid u spise predmeta koji se odnosi na utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo advokat Vladimir Cvijan.

„Ova odluka je doneta prilikom odlučivanja u drugom stepenu, u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Begradu PI br. 44/21, koji je formiran po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja advokata Ivana D.Ninića iz Beograda od 17.03.2021. godine, u kome je traženo da mu se omogući uvid u spise predmeta ovog tužilaštva Ktr br 364/18, a koji zahtev odbijen rešenjima PI br.44/21 od 07.07.2021. godine i od 08.09.2021. godine.

Pročitajte još:

U drugostepenom postupku Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je da Više javno tužilaštvo dostavi na uvid spise predmeta Ktr br. 364/18.

Više javno tužilaštvo je dopisom od 6. januara 2022. godine, obavestilo Poverenika da je potrebno da se njegov predstavnik obrati tužilaštvu radi zakazivanja termina u kome će mu biti omogućen uvid u spis pomenutog predmeta.

Podsećamo da je zahtev advokata Ninića odbijen imajući u vidu osnovno ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca na zaštitu podataka o ličnosti, kao i odredbu člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te imajući u vidu prirodu traženih informacija i sadržinu navedenog predmeta, s obzirom da bi dostavlјanje traženog predmeta na uvid ozbilјno ugrozilo pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka i to ne samo preminulog lica, već i članova njegove porodice, kao i poštovanje prema preminulom licu, njegovom dostojanstvu, stečenom ugledu i časti za života.

Pored toga, tužilaštvo je prilikom odlučivanja imalo u vidu način na koji je zloupotreblјena smrt advokata Cvijana u medijima, kao i sumnju u pravi interes koji se krije iza javnih istupanja advokata Ninića“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Inače, advokat Ivan Ninić u više navrata je isticao da VJT, uprkos odluci Poverenika, odbija da mu omogući uvid u predmet smrti Cvijana.

BONUS video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare