Zastava oružje Kragujevac Foto:N1

Članstvo i bliski odnosi sa visokim funkcionerima Srpske napredne stranke (SNS) pojedincima donose privilegovane položaje u trgovini oružjem ili napredovanje u službi vezanoj za te poslove, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

U tekstu pod naslovom „Braća i sestre po oružju“, navodi se da je Državna revizorska institucija (DRI) otkrila da su, osim firmi poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića, u Zastava oružju neke povlastice imala još dva preduzeća, od kojih je vlasnik jednog član Glavnog odbora SNS-a.

Državni revizor je, prema pisanju NIN-a, utvrdio da je Zastava oružje u 2019. priznalo firmama „Beatronic supply“ i „Vip Global Logistics“ dodatne troškove od 655.430 evra i 235.195 evra, za navodno angažovanje konsultanata, iako prema komisionim ugovorima taj trošak snosi izvoznik, a ne proizvođač.

„To znači da je taj novac trebalo da bude uplaćen Zastava oružju i da je zbog priznavanja tih navodnih troškova mimo ugovornih obaveza, državna fabrika ostala bez skoro 900.000 evra prihoda“, piše NIN.

Vlasnik „Vip global logistika“, koji Zastava oružju duguje 235.195 evra je Nemanja Marjan, član Glavnog odbora SNS-a.

Marjan je nekadašnji vaterpolo golman, sekretar Vaterpolo saveza Srbije, a firmu je osnovao u februaru 2017. i prema finansijskim izveštajima dostavljenim APR-u, ona gotovo dve godine nije imala nikakve prihode.

„Vip global logistik“ je tek u 2019. prijavio prihod od 4,1 milion dinara i to u godini u kojoj je, prema nalazu DRI, neosnovano zadržao dobit koja je pripadala Zastava oružju.

„Istovremeno njen neto gubitak je bio oko 34 miliona dinara. U 2018. firma nije imala ni dinar prihoda, a iskazala je gubitak veći od 225 miliona dinara“, stoji u istraživanju NIN-a.

Dodaje se da je vlasnik „Beatronik suplaja“, koji Zastavi oružju prema nalazu revizora duguje još više, do 2017. bio pukovnik Goran Stojanović. Sada je vlasnik njegov sin Miloš, koji je od decembra do novembra 2017, kada je prešao u očevu firmu, radio u državnom preduzeću za izvoz oružja, Jugoimportu SDPR.

„Penzionisani pukovnik Stojanović bio je direktor Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije, a 2015. je bio pod istragom grupe za kriminal Vojne policije. Bio je osumnjičen da je u martu 2010. inicirao kupovinu radara od oko 4,5 miliona evra bez taktičke studije, prethodne analize i programa realizacije i to od preduzeća koje je kasnije zastupao, firme ‘Beatronic supply aps’ iz Danske“, piše NIN.

„Vip global logistik“ i „Beatronik suplaj“ praktično su ostvarile dobit na štetu Zastava oružja, čiji je direktor već dve godine Mladen Petković, koji je rukovodio Krušikom od 2014. do novembra 2018. Petković je u namensku industriju došao kao kadar SNS-a iz Zemuna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar