Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkiva šta je pozadina sukoba u sportskom društvu Partizan, ali i kakve veze sa tim ima imovina pomenutog kluba, uključujući i stadion.

Novi izbori u sportskom društvu Partizan bili su obračun sportskog krila vladajućeg SNS-a koje čine biznismeni i funkcioneri sumnjivih biografija. Bitka se vodila između grupacija koje su se pozivale na „vrh vlasti“, oko Ostoje Mijailovića, novoizabranog predsednika i dosadašnjeg Milorada Vučelića. Učešće je uzeo i Milorad Pušica koji je spomenuo neizostavnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, piše NIN.

„Pre skupštine kod mene su došli Mijailović i Novak Nedić i ja sam im rekao da nemam nikakvu obavezu prema njima, već isključivo prema Partizanu“.

List navodi da je tako Pušica pominjanjem Nedića demantovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Nedić samo u prošlosti bio vezan za Partizan. Upitan 6. marta 2021. za navode o povezanosti Nedića sa grupom Veljka Belivuka, predsednik Vučić je odgovorio: „Novak Nedić godinama nije ni na stadionu, ni na bilo kojoj tribini. Da li je u početku želeo da bude neko u Partizanu, nema nikakve sumnje.“

Vučić je, dakle, govorio da je Nedić uticao na Partizan u prošlom vremenu, što je suprotno tvrdnjama Pušice da sekretar Vlade to radi i danas. Očekivano, i Vučelić je u sve umešao Vučića.

Miloš Vazura i Novak Nedić, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

„Jutros mi je predsednik Vučić rekao da on ne stoji iza svega ovoga i da ne želi da se meša. Sve što se dešavalo je nelegalno, nelegitimno i protivno statutu. Postojali su ogromni pritisci, a suprotna strana se pozivala i na vrh vlasti“, kazao je Vučelić.

Interesantan je bio i govor predsednika kluba, dizača tegova Raše Vučelića, koji je rekao da je postojao ogroman pritisak, čak „i od vrha Vlade Srbije“, a da je povod za „puč“ privatizacija i poslovni prostori u vlasništvu Partizana i zauzimanje imovine.

„Ovde se brani JSD Partizan od poluga vlasti i kriminala“, rekao je Rašo Vučelić.

Pročitajte još:

Posle navoda samih aktera izgleda da su nad sportskim interesima prevagnuli neki drugi. Partizan već godinama ropće u dugovima i ne osvaja trofeje u vaterpolu, fudbalu i košarci za koju je bio kao predsednik košarkaškog kluba zadužen Mijailović. Vođama navijača – Belivukovoj grupi, koja je preko svojih predstavnika bila uključena u klub, sudi se za najteže zločine. Biografije aktera suprotstavljenih grupa ne ulivaju poverenje da će se nešto promeniti, bez obzira na to koja će na kraju da prevagne.

Za sada novoizabrani predsednik Partizana Ostoja Mijailović, funkcioner SNS-a, bio je umešan preko svoje firme Britiš motors u moguće koruptivne poslove sa MUP-om i preduzećem GIM.

NIN je ta dokumenta objavio krajem 2020. MUP, dok je na njegovom čelu bio Nebojša Stefanović, prodavao je oružje iz policije privatnoj firmi GIM, koju je tada zastupao u međuvremenu preminuli otac aktuelnog ministra odbrane Branko Stefanović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ugovoru od 27. jula 2015. navodi se da je MUP prodao GIM-u oružje za 1,6 miliona američkih dolara. GIM je preuzeo obavezu da će oružje platiti najkasnije u roku od šest meseci, ali to se nije desilo. Tri godine nakon isteka roka sklapaju se dva nova „strogo poverljiva“ ugovora od 28. decembra 2018. Umesto da dug namiri novcem, GIM je predložio, a MUP prihvatio da se problem reši kompenzacijom – isporukom motornih vozila. Tako Mijailovićev Britiš motors policiji isporučuje 49 džipova lendrover.

Pročitajte još:

Tek je bogata biografija Mijailovićevog suparnika Milorada Vučelića. Bio je član SPS u vreme Slobodana Miloševića i zauzimao je brojne funkcije. Najvažnija je bila da je od kraja 1992. bio generalni direktor RTS-a, koji je tada vodio ratnu propagandu tokom sukoba u BiH i Hrvatskoj. Smenjen je 1995, kako je sam kasnije tvrdio, „zbog suštinskih razlika u viđenju odbrane nacionalnih interesa, demokratizacije društva i forsiranja JUL-a“.

Milošević ga je u politiku vratio 1997, kada postaje i predsednik Upravnog odbora Telekoma Srbija. Ipak 1998. napušta ponovo SPS, a funkciju u Telekomu 1999. Nakon demokratskih promena 2000. ponovo se bavi politikom, osniva svoju stranku koja se stapa sa strankom Aleksandra Vulina pa ulazi i izlazi iz SPS-a. Bio je i protivkandidat Ivice Dačića na izborima za predsednika SPS-a.

Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. uhapšen je u akciji Sablja, ali protiv njega nije pokrenut postupak. Insajder je 2006. objavio delove izveštaja policijske istrage o švercu cigareta na državnom nivou tokom devedesetih.

Izgleda da je, prema tvrdnjama Pušice, Novak Nedić zajedno sa Mijailovićem odneo prevagu u aktuelnom sukobu u Partizanu. Za sivu eminenciju Partizana Novaka Nedića, bliskog saradnika predsednika Vučića, CINS je otkrio da je bio povezan sa Dejanom Grgićem, jednim od čelnika International Sports Office, koja je zastupala perspektivne fudbalere Partizana.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

CINS zaključuje da je ova firma postala aktivna od kada su funkcioneri Partizana postali Novak Nedić i njegov otac advokat Vojislav Nedić, takođe funkcioner SNS-a. Sumnja se i da je Nedić bio povezan sa Janjičarima, koje je nakon ubistva Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog oktobra 2016. vodio Belivuk.

Opširnije pročitajte u NIN-u.

VIDEO: Cirkus zvani JSD Partizan: Šta je epilog? – gosti Zoran Pavić i Ratomir Babić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare