Foto: MUP Srbije

Postupak protiv policijskog ge­nerala Slobodana Malešića, koji je uhapšen kao načelnik novosadske policije, a prošlog me­seca pušten iz pritvora da se brani sa slobode, čini se, postaje problem i za vlast, kojoj je bio blizak i pos­lušan. Nedeljnik NIN piše da problem nije samo tr­govina uticajem, delo za koje su on i njegovi saradnici osumnjičeni kao organizovana kriminalna grupa, već veze sa kontroverznim biznismeni­ma bliskim SNS-u, Zvonkom Vese­linovićem i manje poznatim, ali ne i mnogo manje uspešnim u biznisu sa državom, Markom Bosancem.

Kako NIN navodi, u postupku protiv Malešića koji je sada u fazi istrage prikupljeni su finansijski dokazi i presretnuta komunikacija, što može biti pri­kazano i na eventualnom suđenju.

Neki od tih dokaza otkrivaju i kontakte sa kontroverznim biznismenima, a za Malešića se i pre postupka tvrdi­lo da je blizak Veselinoviću i da su navodno kumovi.

Marko Bosanac Boske na protestu Foto: Radio 021

Na vezu sa Bosancem ukazuje i nalaz iz finansijske istra­ge da je njegova firma stipendirala Malešićevog sina sa 130.000 dinara mesečno.

Malešić je, inače, između ostalog osumnjičen i da je njegov sin dobijao stipendiju i od biznismena Dženana Кujovića iz Prijepolja, u kojem je rođen i bivši načelnik novosad­ske policije.

Stipendiranje dece državnih funkcionera postalo je izgleda manir ljudi iz vrha vlasti, jer je КRIК svojevremeno otkrio da u rešenju Prvog osnovnog suda u Beo­gradu, kojim je, nakon razvoda, stara­teljstvo nad decom dodeljeno Siniši Malom piše da „sve troje (njegove) de­ce pohađaju privatnu školu odnosno predškolsku ustanovu i troškovi za školovanje na godišnjem nivou izno­se 60.000 evra.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

To finansiraju bliski prijatelji Siniše Malog koji inače žive u inostranstvu“.

Do danas nije otkriveno ko je „dobrotvor“ ministra finansija, koji nije snosio nikakve posledice zbog tog saznanja, iako se tim slučajem bavila i Agencija za borbu protiv korupcije.

Za Marka Bosanca stipendiranje Malešićevog sina je „prava sitni­ca“, jer je istraživanje NIN-a poka­zalo da su četiri njegove firme, sa­mostalno ili kao deo konzorcijuma, samo u poslednje dve godine od Grada Novog Sada, državnih preduzeća i institucija na tenderima dobile vi­še od 50 poslova, vrednih nekoliko desetina miliona evra.

Najčešće su ugovori sklapani sa Gradskom up­ravom za građevinsko zemljište i investicije i Gradskom upravom za imovinu i imovinsko pravne poslo­ve.

NIN piše da o bliskosti Bosanca sa vlastima svedoči fotografija sa obeležavanja slave SNS-a u Novom Sadu, na kojoj stoji odmah pored gradonačelnika i jednog od kandidata za novog premije­ra, Miloša Vučevića.

Miloš Vučević Foto: N1

Navodi se da je Bosanac  vlasnik Agencije za privremeno zapošljavanje Montop HRS u Novom Sadu. Uz to, Montop HRS je vlasnik firme Montop PRO, koja je vlasnik Montop pro technology.

Sve tri firme registrovane su na istoj adresi u Novom Sadu. Montop HRS je osnovan maja 2017. i prošle godine prihodi su mu bili 717,6 miliona dinara, upola manji od 1,5 milijardi dinara, koliki su bili 2020, ali je uprkos tome neto dobit više nego ut­rostručena, sa 12,2 na 39,7 miliona.

Uz to, paralelno sa padom prihoda te, mnogo više povećani su prihodi druge njegove firme, Montop pro.

Ta firma osnovana je pre manje od tri godine, u avgustu 2019, u 2020. je pri­hodovala 463 miliona, a već sledeće četiri puta više, 1,89 milijardi, uz rast neto profita sa 29 na 140 mi­liona dinara.

Bosanac je u decem­bru 2020. osnovao još jednu firmu u Novom Sadu, Montop pro technology, koja je u prvoj godini rada prijavila prihod od oko 5,5 miliona.

Preko Montop Group u avgustu 2021. osno­vao je firmu i u Beogradu, koja je za nepunih pet meseci prihodovala 6,2 miliona dinara. Poslovi Bosanca mnogo su poznatiji novosadskoj jav­nosti i tamošnja opozicija često je iznosila optužbe na njegov račun, ali i na račun Malešića, Vučevića i Veselinovića.

Foto: N1

Potpredsednik Na­rodne stranke i poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije Borislav Novaković dovodio je u vezu gradona­čelnika Vučevića sa Bosancem, kojeg optužuje za kriminalne radnje.

On je, između ostalog, 7. aprila 2021. javno upitao da li je uplata od 1,5 miliona dinara iz budžeta grada Novog Sada portalu NS uživo, čiji je vlasnik Bosanac, „opravdana i etična s ob­zirom na činjenicu da je potpisuje Miloš Vučević kao njegov stranač­ki i lični prijatelj“.

Novaković je u otvorenom pismu ministru po­licije Aleksandru Vulinu naveo da nije tajna da je uhapšeni načelnik u dobrim odnosima sa „najozlogla­šenijim kriminalcem u ovom delu Evrope“ Zvonkom Veselinovićem, „koji je u Novom Sadu upleten u sve velike poslove građevinske mafije“ i da je zbog toga bilo „potpuno jasno da Malešić u Novi Sad nije poslat da poštuje zakon nego da štiti kri­minalce“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar