Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Dok su optužnice i presude protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića "padale" u srpskim sudovima, zarada njihove firme "Inkop" porasla je čak 80 puta, piše nedeljnik NIN u novom broju. 

U tekstu pod naslovom „Razvojni put Zvonka Veselinovića“, navodi se da je sa širenjem poslovne imperije, Veselinovića i Radoičića srpsko pravosuđe oslobađalo krivice za korupciju i kriminal.

„Protiv njih se vodi još samo postupak u Prištini u kome ih kosovsko Specijalno tužilaštvo traži zbog organizovanja kriminalne grupe koja se tereti za ubistvo Olivera Ivanovića“, piše NIN.

Vlasnici „Inkopa“ su Zvonko Veselinović i njegov kum Milan Radoičić sa po 40 odsto, dok 20 odsto ima Zvonkov brat Žarko.

„‘Inkop’ beleži rekordan rast s ambicijom da postane najveće putarsko preduzeće u Srbiji. U izveštaju Agencije za privredne registre piše da su poslovni prihodi ‘Inkopa’ u 2019. godini bili 4,99 milijardi dinara, odnosno za 530 odsto veći nego u 2018, kada su iznosili 788 miliona dinara“, stoji u tekstu.

NIN navodi da je profit „Inkopa“ uvećan 80 puta – sa 23 miliona dinara u 2018. na 1,84 milijarde u 2019. godini.

„I stalna imovina raste, jer je 2019. vredela 3,11 milijardi, a prethodne godine 1,18 milijardi, što je povećanje za 263 odsto“, piše NIN.

Prema pisanju NIN-a, vlasti negiraju da do takvih poslovnih ishoda dolazi zbog Veselinovićeve bliskosti s njima.

Međutim, kako navodi NIN, brojne činjenice stvaraju sumnju.

„Na primer, fotografije koje su objavili KRIK i BIRN pokazale su da je Veselinović blizak Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije. Aleksandar Vučić je u intervjuu za KRIK rekao da ne zna da li je njegov brat viđao Veselinovića, a da ga je on video 2008. u Kosovskoj Mitrovici upravo u vreme razlaza sa Vojislavom Šešeljem i stvaranja SNS-a“, podseća NIN.

Vučić je, piše NIN, priznao da je arbitrirao u sukobu Veselinovića i Krstimira Pantića, kandidata SNS-a za gradonačelnika Mitrovice.

Pantić, koga su kasnije nepoznati napadači pretukli, povukao se sa funkcija u toj stranci.

„Vučić je u jednom trenutku priznao da Veselinovićev kum Radoičić ‘nije cvećka’ braneći ga poligrafom od optužbi za ubistvo Olivera Ivanovića“, piše u tekstu.

Dodaje se da je sa Vučićevim „blagoslovom“ Radoičić ipak politički napredovao do mesta zamenika predsednika Srpske liste.

NIN navodi da se na sajtu kruševačkog SNS nalaze fotografije na kojima su u društvu Veselinović, direktor BIA Bratislav Gašić i nekadašnji šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

BIRN je objavio, pozivajući se na izveštaje inspektora Ministarstva građevine, da su stvarni vlasnici nelegalnih objekata na Goliji Veselinović i Gašić.

NIN otkriva da je porodica Veselinović stvaranje poslovne imperije počela na severu Kosova.

„Bili su vlasnici benzinskih pumpi u Rudaru kod Zvečana i u Zubinom Potoku. Veselinović je prevozio kamen za preduzeće ‘Arena invest’, koje je BIRN povezao sa Hašimom Tačijem. ‘Arena invest’ je učestvovala u izgradnji tzv. patriotskog puta Priština-Tirana“, piše u tekstu.

Prema pisanju NIN-a, Veselinović danas kontroliše više preduzeća s velikom nepokretnom imovinom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)