Goran Radonjić Foto: MUP Srbije

Policijski službenik Goran Radonjić postavljen je za novog načelnika novosadske policije, a njegovo ime se i ranije našlo u medijima, nakon što je pre nekoliko godina, sa svojim kolegom, pretukao Gorana Uroševića. Radonjić je treći načelnik novosadske policije koji se dovodio u vezu sa izvršenjem krivičnih dela.

Prema saznanjima Nova, Radonjić je kadar ministra policije Aleksandra Vulina, odnosno unutar redova policije slovi za osobu koja mu je bliska. Stoga i ne iznenađuje Radonjićevo postavljanje na čelu novosadske policije, iako je osuđivan za krivično delo prebijanje.

Postavljenjem Radonjića na čelo novosadske policije samo je nastavljena praksa kojom se čelnici te policijske uprave dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela.

Milorad Šušnjić Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Prethodni šefovi PU Novi Sad, Milorad Šušnjić i Slobodan Malešić, dovođeni su u vezu sa krivičnim delima. Malešić je uhapšen 4. aprila ove godine zbog zloupotrebe službenog položaja, a reč je o policijskom generalu koji je javnosti postao poznat tokom julskih protesta 2020. godine, kada je policija upotrebila prekomernu silu u cilju suzbijanja demonstracija.

Malešić se od septembra 2020. godine nalazio se na čelu PU Novi Sad, a nakon što je smenjen Milorad Šušnjić, dotadašnji šef novosadske policije, kojem se sudi zbog zloupotrebe položaja.

Šušnjić se nalazi na optuženičkoj klupi sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović. On se tereti da je pružao zaštitu kriminalcu Darku Elezu.

Podsetimo, slučaj prebijanja Gorana Uroševića, a zbog kog je osuđen aktuelni načelnik PU Novi Sad, 2017. godine je zgrozio javnosti. Incident se odigrao u oktobru, kada je Urošević, revoltiran što mu policija ne vraća zaplenjene automobile uprkos nalogu suda da to učini, manjim kamionom otišao ispred zgrade policije i namerno oštetio par policijskih vozila.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ali i video zapisima, se vidi da je Urošević izašao iz kamiona i digao ruke, bez pružanja otpora policajcima koji su mu prvi pritrčali.

Tada su iz zgrade izašli policijski službenik Slobodan Drmanac, koji je poznat u javnosti po tome što je pretukao mladića sa smetnjama u razvoju tokom protesta u Novom Sadu i Goran Radonjić. Oborili su ga na zemlju, a zatim ga odvukli do zgrade, sve vreme ga udarajući.

U zgradi su nastavili da ga tuku. Zahvaljujući snimcima do kojih je došao policajac uzbunjivač Duško Kovačević, vidi se kako Urošević bez svesti, vezan lisicama leži na podu, dok ga neko šutira. Policijski službenici su zbog prebijanja muškarca kažnjeni, a prema presudi, Uroševiću je na ime pretrpljenog bola određena odšteta od 60.000 dinara, a još 70.000 zbog straha koji je tada doživeo, sve sa zateznom kamatom od dana presuđenja. Uz to, država je bila u obavezi da isplati i sudske troškove u visini od 166.000 dinara.

Uprkos presudi, policajci su ostali da rade u policiji, a Radonjić je napredovao i do mesta načelnika PU Novi Sad.

BONUS VIDEO: Dolazak Milorada Šušnjića na suđenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram