Mladen Nenadic
Mladen Nenadić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) raspolaže informacijama o još najmanje osam ubistava u inostranstvu u čijem su izvršenju učestvovali i srpski državljani, otkriva u intervjuu za "Politiku" tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, radeći na osnovnom predmetu protiv članova Belivukove grupe, došao do velikog broja podataka i dokaza koji ukazuju na povezanost osoba van Srbije sa ovom organizovanom kriminalnom grupom, rekao je Nenadić.

„Ono što nama, ali i drugim organima u zemlji, predstavlja problem, jeste to što postoji veliki broj krivičnih dela koja su izvršena u inostranstvu. TOK nema mogućnosti da istražuje sva krivična dela koja su se dogodila u drugim zemljama. Po zakonu, možemo da istražujemo krivična dela koja su naši državljani počinili u inostranstvu, ali ne možemo ona koja su izvršili strani državljani u svojoj ili trećim državama. Tužilaštvo, između ostalog, raspolaže i podacima u vezi sa izvršenjem tri dvostruka ubistva koja su se desila van Srbije“, kazao je Nenadić za „Politiku“ i dodao:

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U izvršenju tih dela nisu učestvovali samo naši, već i državljani drugih zemalja. Na organima tih država je da naprave prvi korak. Mi smo uvek spremni za sarađujemo sa pravosudnim organima drugih zemalja u celju rasvetljavanja svih krivičnih dela u koja su, na bilo koji način, umešani naši državljani. Kada su dvostruka ubistva u pitanju, mislim na još jednu državu, a imamo podatke i za još dva ubistva koja su se dogodila u još dve zemlje. Ne mogu da kažem o kojim je državama reč, ali mogu da napomenem da raspolažemo informacijama i dokazima o još najmanje osam ubistava van Srbije“.

O kojim ubistvima Nenadić govori?

Zbog bogatih „biografija“ i dosijea ovdašnjih kriminalaca, teško je reći na šta tačno Nenadić cilja, ali proteklih nekoliko godina bile su prilično turbulentne u ovdašnjem podzemlju, tako da kriminalci nisu prezali ni od povlačenja obarača van granice svoje zemlje.

Tako su, na primer, u januaru 2020. godine u Grčkoj ubijeni Igor Dedović, koji je slovio za jednog od prvih ljudi u hijerarhiji škaljarskog klana i njegov blizak saradnik Stevan Stamatović. Njih dvojica ubijeni su u jednom restoranu u predgrađu Atine, dok su večerali sa suprugama i ćerkama. Četvorica maskiranih napadača ušetali su se nonšalantno u lokal i otvorili su vatru na škaljarce. U toj pucnjavi, ranjena je i jedna od supruga, a užasnu scenu gledala su njihove deca.

Maskirana četvorka je po okončanju vatre jednako hladnokrvno išetala iz restorana. Interesantno je da je do ovog trenutka lokacija Dedovića i Stamatovića bila potpuno nepoznata jer su se krili i od nepijatelja, i potencijalnih istraga koja bi mogle biti vođene u matičnim zemljama. Upravo zbog ovoga, jedna od sumnji je bila da su ubice do Stamatovića i Dedovića, dovele upravo supruge. Iako su grčki nadležni organi odmah pokrenuli istragu, osumnjičeni nisu poznati.

Samo pola godina kasnije, u Grčkoj se dogodilo ubistvo još dvojice mušakraca bliskih škaljarskom klanu. Tada su likvidirani Baranin Alan Kožar, blizak škaljarskom klanu i Užičanin Damir Hadžić. Njihova tela, u automobilu ispred zabačene vile u grčkom gradu Halikounasu, pronašao je maser, a obojica su kod sebe imali pištolje koje po svemu sudeći nisu stigli da upotrebe.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Hadžić je srpskoj policiji godinama poznat i važio je za bitnog čoveka Filipa Koraća i saradnika jednog od vođa „škaljarca“ koji je ubijen iste godine početkom godine u Grčkoj, Igora Dedovića. Osim toga, Kožar je važio za osobu blisku Luki Bojoviću.

Osim njih, u Malagi u Španiji je 2019. godine ubijen Zijad Nurković (24), kum Alana Kožara. Pucnjava se dogodila u regiji Kosta del Sol, gde je mladić upucan u vozilu pred ženom i detetom. U Španiji je tada bio turistički, na porodičnom odmoru, ali se ne može isključiti mogućnost da je osim odmora obavio neke poslove, imajući u vidu da Španija godinama unazad važi za utočište srpskih kriminalaca, posebno onih povezanih sa škaljarskim klanom i Lukom Bojovićem.

Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Još jedno ubistvo važne osobe dogodilo se 2019. godine. Tada je u klasičnoj kriminalno sačekuši likvidiran Veselin Vukotić (79), otac Jovana i Igora Vukotića. Ovaj Kotoranin, osim preko svojih sinova, nije u tolikoj meri bio povezivan sa kriminalom, bavio se biznisom, u njegovom vlasništvu su bili brojni ugostiteljski lokali u Crnoj Gori. Ipak, mnogi smatraju da mu je glave došlo upravo poslovanje njegovih sinova.

Crnogorsko tužilaštvo treba da sasluša Belivuka, Miljkovića i Jankovića

Zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju za koju se sumnja da je odgovorna za dvostruko ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića u Crnoj Gori, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je ispitalo Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojšu Jankovića koji su negirali krivična dela koja im se stavljaju na teret. Saslušanje je trebalo da se obavi još jednom, ali je ono odloženo zbog štrajka advokata do daljnjeg.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar