Foto: Profimedia.rs

Predsednik opštine Raška Ignat Rakitić svojoj privatnoj firmi prebacio je državni novac, tražili su mu razrešenje, a on je nastavio da deli dozvole za gradnju.

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije donela preporuku za razrešenje Ignata Rakitića, funkcije predsednika opštine Raška jer je sam sebi, odnosno svojoj firmi, uplatio novac iz budžeta i došao u sukob interesa, on ovo rešenje već dve godine “drži u fioci” pa i dalje vedri i oblači u ovoj sredini.

Da stvar bude gora, on je nekoliko godina istovremeno obavljao državnu funkciju i razvijao svoj privatni biznis, što je utvrdilo ovo nezavisno telo rešenjem od 25. decembra 2019. godine. Ovakvim postupanjem Rakitić je ozbiljno prekršio nekoliko članova Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je kao državni funkcioner ugrozio javni interes.

pročitajte još:

Doduše, ”pao” je za sitne pare, odnosno 213.950 dinara, koliko je vredeo posao nabavke rukavica, kesa i trimera, dodeljen njegovoj firmi “Kopeks planeta”. Iznos na prvi pogled nije veliki, ali drskost jeste, jer je jasno da nije želeo da se odrekne upravljanja u privatnoj firmi zbog čega je i prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije 3. maja 2018. godine, četiri godine nakon što je izabran na funkciju predsednika opštine.

Ta drskost je evidentna i nakon što je “uhvaćen” u finansijskim malverzacijama jer nije ispoštovao odluku ovog nezavisnog tela pa je preporuka o razrešenju sa javne funkcije umesto pred odbornicima, završila u njegovoj zaključanoj fioci.

Tako bar tvrdi grupa zaposlenih u opštinskoj upravi, koja je “Blicu” dostavila ovaj dokument, uz upozorenje da je to samo kap u moru finansijskih malverzacija lokalnog moćnika.

Javna je tajna da značajan deo novca od dozvola za gradnju na Kopaoniku umesto u budžetu završava u privatnim džepovima Rakitića i još nekolicine njegovih saradnika. Zato je neverovatna nezasitost da pored tolikih miliona, koje je on nezakonito stekao sa svojom družinom za osam godina vladavina, mu je potrebna i „sića“ od 213.950 dinara za njegovu firmu. Te pare iz „očerupanog“ budžeta, su se slile na račun njegove privatne firme koja je navodno za potrebe opštinske uprave nabavila rukavice, kese i trimere.

Toliko je bio bahat da i kada je dobio savet da izađe i zvanično iz vlasničke strukture svoje firme, “Kopeks planeta”, on to nije uradio. Tender je bio u septembru 2017. godine, skoro tri godine nakon što je izabran na funklciju a zbog te bahatosti on je i prijavljen Agenciji i to 3. maja 2018. godine, koja je po službenoj dužnosti reagovala – navode naši sagovornici.

Oni dodaju da upravo ovakvo protivzakonito ponašanje i to od onoga ko zakon treba da sprovodi, pokazuje sve razmere samovlašća u ovoj lokalnoj sredini.

Foto: N1

– Tu moć i samovlašće Rakitić crpi iz partijske knjižice jedne od stranaka na vlasti, koja nakon ovakvog kršenja zakona, nije našla način da ga smeni. To je trebalo da uradi jer se i njoj narušava ugled a o ugledu Kopaonika i da ne govorimo. Ova planina je za vreme Rakitića doživela svoju ekološku katastrofu, iako je obećavao preporod, jer je izdavao dozvole za gradnju iako postojeća komunalna infrastruktura to ne može da izdrži. Da je sav novac od tih dozvola završio u lokalnoj kasi a ne privatnim džepovima, bar deo te infrastrukture bi bio završen. Ovako, nekolicina ljudi od tog uranističkog haosa koji su napravili na Kopaoniku, ima veliku korist, dok više desetine hiljada turista svake sezone trpi štetu zbog njihovog nemara. Naime, od obećane kanalizacije nema ni K pa se niz padine ove planine slivaju fekalije i otpadne vode – objašnjava grupa radnika lokalne samouprave.

Agencija za borbu protiv korupcije preporučiila razrešenje Rakitića sa funkcije

U rešenju Agencije za borbu protiv korupcije od 25. decenbra 2019. godine, kojim mu je izrečena MERA JAVNOG OBJAVLJIVANJA PREPORUKE ZA RAZREŠENJE SA FUNKCIJE PREDSEDNIKA OPŠTINE RAŠKA, se između ostalog navodi da je Ignjat Rakitić prekršio nekoliko članova Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

– Utvrđuje se da je Ignjat Rakitić postupio suprotno članu 30 stav 1 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije na taj način što je u periodu od 10. juna do 15. marta 2016. godie uz javnu funkciju predsednika opštine Raška istovremeno obavljao preduzetničku delatnost u “Kopeks planeti” – stoji u rešenju koje je potpisao direktor Agencije, Dragan Sikimić i dodaje :

Utvrđuje se i da je Rakitić suprotno odredbama člana 27. i 32 ,stav 1 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je za vreme obavljanja funkcije predsednika opštine , njegovoj preduzetničkoj firmi “Kopeks planeta”, u postupku javne nabake , koju je sprovodila opštinska uprava Rapška, izdata narudžbenica broj:404-1733/2017-5 od 7. septembra 2017. godine, na osnovu koje je iz budžeta opštine Raška isplaćena sredstva u iznosu od 213.950,40 dinara. Zbog toga muu se na osnovu člana 51. stav 1 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izriče mera javnog objavljivanja  prepporuke za razrešenje sa funkcije predsednika opštine Raška.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje upravnika zatvora u Nišu zbog zloupotrebe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar