Policija u kopnenoj zoni bezbednosti Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE

Dok neki policajci sklanjaju oružje sa ulica, neke njihove kolege pljačkaju magacine i sefove i vraćaju to isto oružje na ulicu.

Posebnu težinu ima činjenica da se dešava da nestanu pištolji koji su korišćeni u krivičnim delima i koji bi trebalo da budu ključni dokazi na sudu. Najčudnije je što se retko dešava da neko od kradljivaca bude pronađen, uhapšen, procesuiran i osuđen. Jednim takvim slučajem bavila se i ekipa emisije „Slučaj“ sa televizije „Insajder“.

Iz onog što bi trebalo da bude najsigurnije mesto u Beogradu i Srbiji, iz glavne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Kneza Miloša, krajem 2019. godine nestalo je 9 pištolja. Oni su ukradeni iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku u decembru 2019. godine.

Pročitajte još:

„Sama okolnost da je nestalo 9 komada oružja je poražavujuća po sistem. Jedan načelnik je tada rekao: ‘kako može da nestane pištolj? Mi smo policija. Ja se samo nadam da je grubi nehat u pitanju, jer ako je umišljaj, ako je hteo i pristao na njegovo izvršenje, onda imamo opasnog kriminalca kod nas'“, kaže Vladimir Pavićević iz Policijskog sindikata Srbije.

Neki od ukradenih pištolja imali su izbrisan serijski broj, većina oružja i potiče iz krivičnih dela, oduzetih od kriminalaca. Nacionalni centar za kriminalističku forenziku treba da izvrši potrebna veštačenja i obezbedi dokaze za dalje sudsko procesuiranje. Oko 50 zaposlenih u Centru je poligrafski testirano, ali su svi prošli. Do danas nije utvrđeno ni ko je ukrao pištolje niti je nešto od ukradenog oružja pronađeno.

Foto: Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen

Inače, ma kako to čudno zvučalo, zgradu policiju u Kneza Miloša čuva – privatno obezbeđenje. Sa uvođenjem privatnog obezbeđenja, poklapa se i nestanak 9 pištolja. Nije jasno od koga i zašto privatno obezbeđenje čuva naoružane policajce.

Ispostavilo se da je u konzorcijumu firmi koje su dobile ovaj posao bila i frima „BPS sekjuriti“ u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a, koja je na to mesto imenovana u septembru 2015. godine. a krajem januara naredne godine podnela je ostavku. Firmu je osnovala 2017 godine i počela je odmah da dobija poslove od države. Dok se na sve veće raskrsnice u Beogradu masovno postavljaju kamere za nadzor građana, nema kamera koje bi nadgledale skladišta policije u kojima je oružje, droga, novac…

Nije poznato da li je lopov ukrao oružje koje mu je prvo palo pod ruku ili je krađa bila ciljana, da je nestalo oružje koje je korišćeno u nekom mafijaškom obračunu i čija je vrednost za kriminalce neprocenjiva. Ova dešavanja nisu samo sramota za ceo MUP već predstavljaju i realnu opasnost po sve građane.

***

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar