Foto: E-Stock/Časlav Vukojčić, N1

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje u ponovljenom postupku protiv Darka Šarića za pranje novca.

U ponovljenom postupku protiv Šarića za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom kokaina u toku je faza izvođenja dokaza.

Pročitajte još:

Darko Šarić i njegovi saradnici se terete da su novac stečen kriminalom legalizovali kroz kupovinu nekretnina u Srbiji – hotela, preduzeća, zemljišta, piše N1info.

Danas je prezentovan korpus dokaza koji se tiču aukcije za prodaju 70 odsto društvenog kapitala u preduzeću „Bratstvo“ iz Preševa, koje je prema navodima tužilaštva Darko Šarić podstrekavao da kupi konzorcijum dve firme – „Maestral turs“ iz Budve i „Aguš gradnja“ iz Vranja.

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prezentovani su različiti izvodi, sva potrebna dokumentacija za učešće na aukciji, uplate efektive na deviznu štednju, isplate efektive sa devizne štednje, kartice prometa, ugovori o deponovanju sredstava, zapisnici iz 2011. godine o pretresanju stanova i privremeno oduzetim predmetima.

Advokat Dalibor Katančević, branilac Darka Šarića, kazao je da nijedan izvedeni dokaz ne potvrđuje da su njegovi klijenti Šarić i Bojan Stanojković podstrekli optuženog Nebojšu Jestrovića da izvrši privatizaciju preduzeća „Bratstvo“, kao ni da dokazi ne potvrđuju da spornih 280 hiljada evra za tu namenu ne proističu iz bilo kog krivičnog dela.

„Darko Šarić nema nikakve veze sa ovim. Ovo je srž materijalnih dokaza, a nijedan ne dokazuje da je ijedan moj branjenik u ovom postupku učestvovao u ovoj privatizaciji i ovo ne potvrđuje nijedan navod optužbe da je privatizacija u vezi sa krivičnim delom koje im se stavlja na teret“, kazao je Katančević.

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Postupajući tužilac za organizovani kriminal Predrag Ćetkovuć na ovo je odgovorio da odbrana ceni samo jedan segment dokaza.

„Nije korektno tvrditi da samo na osnovu ovih dokaza tužilaštvo tvrdi izvršenje krivičnih dela. Treba ceniti celinu dokaza, dakle i iskaze različitih svedoka i svu ostalu dokumentaciju“, kazao je tužilac Ćetković.

Na to je advokat Katančević dodao da će se nadalje odbrana izjašnjavati i o drugim dakazima, ali da mu je drago da čuje da su on i tužilac „saglasni da ovaj prvi segment dokaza ne dokazuje izvršenje krivičnog dela“.

Šarić je za ovo krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u ovom postupku sudi ispočetka, piše N1info.

darko

U ovom postupku Bojanu Stanojkoviću se sudi u odsustvu, jer se od sredine aprila prošle godine nalazi u bekstvu. Za njim je raspisana poternica nekoliko dana nakon što je Darko Šarić 14. aprila 2022. godine dok je boravio u kućnom protvoru uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član bio, prema navodima Tuzilaštva, i Staojković, a koja je između ostalog planirala ubistvo svedoka saradnika.

Podsetimo Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Darko Šarić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Naime, protiv Darka Šarića, njegovog bivšeg advokata Dejana Lazarevića i još 13 drugih okrivljenih pred Specijalnim sudom vodi se još jedan postupak i to za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i brojna druga krivična dela. I u tom postupku suđenje zvanično još uvek nije počelo, jer od februara do sad zbog različitih razloga nije završeno pripremno ročište, piše N1info.

Bonus video: Kuća Darka Šarića na Dedinju jutro nakon hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar