Ivan Kontić Foto:MUP;Dragan Mujan/Nova.rs

U Višem sudu u Novom Sadu danas je nastavljeno suđenje Ivanu Kontiću, Ognjenu Leđancu i Luki Vukajloviću, okrivljenima za pokušaj ubistva Miljana Mandića.

Na današnjem suđenju saslušani su svedoci Bojan K. i veštak za video nadzor Nikola Muškinja.

Svedok je ostao pri ranije datom iskazu navodeći da je kritične večeri bio pod dejstvom alkohola, ali da je kada je izašao iz lokala video da neko leži na zemlji, a da mu Kontić savija ruke odnosno pravi polugu, ali da nije znao o kome se radi i da je tek iz medija saznao da je u pitanju Miljan Mandić, inače njegov prijatelj.

Pročitajte još:

Veštak Nikola Muškinja ostao je u celosti pri nalazu veštačenja snimka brutalnog prebijanja koji je objavljen u medijima, ali je odbrana sve vreme pokušavala da ospori autentičnost snimaka navodeći da u policiju nikad nisu stigli originalni snimci.

Naredno ročište zakazano je za 3. novembar kada se očekuje reprodukovanje snimaka sa lica mesta, a odbačen je zahtev odbrane da mu se ukine pritvor.

Više javno tužilaštvo optužnicom tereti Kontića za krivično delo ubistvo u pokušaju, Leđanca za učestvovanje u tuči, a Vukajlovića za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred tužiocem, on je u decembru prošle godine negirao da je pokušao da ubije Mandića.

Kontić je Mandića pretukao, a do sukoba je došlo jer mu je Mandić prethodno pretio i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Teza njegove odbrane je u tome da Kontić kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou zna kako se nanose teške povrede opasne po život, a da upravo takve povrede nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna.

Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen ceo snimak obračuna već samo jedan njegov deo, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra prošle godine, a na kome se vidi prebijanje muškarca.

Kontić je poreklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik pre incidenta u kojem je prebio Mandića (28) u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta prošle godine.

***

BONUS VIDEO: Završne reči na suđenju Goranu Papiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare