Foto:EPA-EFE/Phil Nijhuis

U Specijalnom sudu u Hagu danas se održava novo ročište u postupku protiv bivših čelnika udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Današnje ročište počinje u 9.30, a emitovaće se sa 45-minutnim zakašnjenjem. Naredna dva ročišta u ovom mesecu zakazana su za ponedeljak i utorak.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju nastavljeno je juče nakon višednevne pauze, piše Kossev.

Tokom jučerašnjeg ročišta svedok Specijalizovanog tužilaštva (STK), Miro Jukić, nastavio je da odgovara na pitanja, ovog puta, odbrane.

Službenik za obezbeđenje STK-a je tokom svog izlaganja kazao da je nakon curenja dokumentacije iz ovog tužilaštva, a koju su potom plasirali javnosti upravo Gucati i Haradinaj, kontaktirao svedoke koji su, prema njegovim rečima, bili uplašeni.

Prilikom svedočenja je rekao da je posle svakog razgovora sastavljao službenu belešku.

Međutim, advokat Hisnija Gucatija, Džonatan Ris, doveo je u pitanje izjave svedoka, rekavši da izmišlja ispovesti, tj. da se nepodudaraju datumi, prenosi KosovaPress.

Upitan, zašto službene beleške nisu ubačene u sistem odmah po kontaktiranju svedoka, Jukić je kazao da je neke od njih upisao naknadno, kao i da je u pojedinim slučajevima bio sprečen da to uradi usled pandemije.

Ris je postavio seriju pitanja Jukiću upravo o beleškama i datumima njihovog unošenja u sistem.

Odgovarajući na pitanja odbrane Gucatija, Jukić je juče kazao i da je bio na Kosovu u septembru 2020. godine.

Ris ga je upitao – da li ima saznanja o tome da su i drugi članovi STK-a boravili na Kosovu tokom septembra meseca. Međutim, suđenje je potom zatvoreno za javnost, a upravo zbog toga što je advokat govorio o osobama čiji identiteti nisu javni u ovom postupku, prenosi KosovaPress.

Podsetimo, Jukić je i na prethodnim ročištima govorio o kontaktiranju svedoka nakon curenja dokumenta iz Specijalnog tužilaštva.

On je na jednom od prethodnih ročišta kazao da se u dokumentima nalaze imena žrtava, ali i svedoka saradnika, da je samostalno kontaktirao njih 30, kao i da su oni bili uplašeni za svoju bezbednost. Ujedno je rekao i da su pojedinci evakuisani sa Kosova zbog zastrašivanja.

Prethodno su u postupku koji se vodi protiv Gucatija i Haradinaja svedočili takođe zaposlena u tužilaštvu, Zdenka Pumper i novinar Gazeta inFocus, Haljilj Beriša (Halil Berisha).

Beriša je tokom svog iskaza kazao da je poverljiva dokumenta Specijalnog tužilaštva dobio u septembru prošle godine od čelnika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, na konferenciji za štampu.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči. Planirano je da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je trenutno 9. novembar, odnosno 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Bonus video: Kod Pirota se sudarili voz i automobil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar