Nasim Haradinaj sutra pred sudom zbog curenja podataka

Hronika 07. jan. 202115:15
Podeli:
Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

On se na prvom prethodnom ročištu 18. decembra nije izjasnio o krivici po optužnici koja ga zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem tereti da je iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Zvanično, nije se izjasnio jer nije imao vremena da se konsultuje sa braniocem, koji mu je tog dana formalno dodeljen.

Međutim, Haradinaj je tada sudiji rekao da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Gucati je ispitan dan ranije i negirao je optužbe.

U ostalim slučajevima koje se vode pred Specijalizovanim većuma, statusne konferencije još nisu zakazane.

Prvo suđenje očekuje se da će biti zakazano u postupku protiv Saljiha Mustafe, koji je i prvi optužen, uhapšen i izručen Hagu.

U trećem postupku pred tim sudom protiv nekadašnjih čelnika OVK Hašima Tačija i drugih, najavljeno je da će do leta trajati istraga tužilaštva, koje je tražilo da se suđenje zakaže za septembar ove godine.

Odbrana optuženih se tome protivila, tražeći dodatno vreme za svoju istragu, a sud još nije odlučio kada će zakazati to suđenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar