Vladimir Todorić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Za dve nedelje se navršava četiri godine pogibije dvojice radnika u eksploziji u fabrici MB Namenska u Lučanima. Prilikom istovara buradi od kartona u kojima se nalazio tehnološki otpad od baruta, poginuli su Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Sudski proces počeo je još 2019. godine, a praktično je tek na polovini. Za eksploziju koja se dogodila 2017. godine, optuženi su direktor Namenske u Lučanima Radoš Milovanović, rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević i Tomo Stojić, tadašnji rukovodilac zaštite na radu.

Nakon što su u dosadašnjem toku sudskog procesa, koji je pratio veliki broj odlaganja suđenja, svoje iskaze dali sva trojica optuženih, počelo je saslušavanje svedoka.

Prvi koji je svedočio bio je Marko Mitrović koji je tog dana radio u smeni sa nastradalim radnicima. Nakon što je na prošlom ročištu započeo da svedoči, nastavio je i da odgovora na pitanja i na današnjem suđenju. A njegov iskaz će se nastaviti i na narednom ročištu.

„Mitrović je ključni svedok. I svi žele da najviše informacija izvuku iz njegovog iskaza. Oni što smo saznali jeste da su se dugo u proizvodnji koristili neadekvatni kartonski burići. I tako je bilo sve do same eksplozije. Nakon toga su odjednom uvedeni metalni, hromirani burići. Uveden je i video nadzor“, kaže Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević.

Todorić kaže da onda nije jasno zašto su onda promenjeni uslovi rada. Prema njegovim rečima, svedok Marko Mitrović se tri puta obraćao tužilaštvu, tražeći zaštitu od pritisaka.

„U junu 2018. godine kada je dao svoj prvi iskaz tužilaštvu, bio je još uvek zaposlen u Namenskoj. I onnje isti kao i danas. Mesec dana nakon toga, njegov angažman u fabrici ne prestao“, naglasio je Todorić.

Inače, 14. jula se navršava četiri godine od eksplozije. Milivojevići kažu da su preduzeću MB „Namenska“, poslali zahtev da uđu u to preduzeće i polože cveće. Oni su i ranije tog datuma odlazili na mesto nezgode, ali su ih do mesta događaja sprovodili radnici iz obezbeđenja. Pri tom su mobilne telefone morali da drže u torbama kako ne bi fotografisali.

Inače, našoj ekipi nije dozvoljeno da prisustvuje suđenju, jer kako je objasnio postupajući sudija Ljubiša Tomičevič, sudskoj upravi u Ivanjici nije stigao na vreme naš zahtev za praćenje suđenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar