Foto: Nova.rs

U policiji Srbije najveća je neujednačenost između rukovodilaca i policijaca u celom regionu, saopštilo je Strukovno udruženje policije.

„Kako smo ranije naveli policijske plate bi trebalo da se povećaju najmanje za 25,73 odsto kako bi se dostigao pozitivan trend iz 2019. godine, kada je srpski policajac bio među najplaćenijima u okruženju“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Oni ističu da je za tri godine kupovna moć policijskih službenika opala za 15,2 odsto.

„Već smo utvrdili da najavljena i pompezno obećavana povećanja od 12,5 odsto prosto nisu dovoljna. Kada je konačno i obračunata plata za januar 2023. godine, ispostavilo se da je najveći broj policijskih službenika, tačnije 27.357 ili 65,34 odsto zaposlenih koliko je sa srednjim stepenom obrazovanja u MUP-u dobilo povećanje od tri do osam odsto, a ne obećanih 12,5 odsto“, tvrdi ovo udruženje.

Oni su analizirali i odnos zarada rukovodilaca operativnog nivoa, odnosno komandira ispostave i policajaca u Srbiji i regionu.

„Rukovodioci su, pak dobili povećanje od 15 do 22 odsto čime je napravljen najveći jaz u odnosu plata rukovodilaca i policajaca u istoriji, ne samo Srbije, već i Jugoslavije, a i u regionu“, tvrde oni.

Pročitajte još:

Policajac u činu vodnik I klase policije (najveći broj policajaca sa srednjim stepenom obrazovanja je u tom činu – 11.651 ili 56 odsto) ima prema njihovoj računici za 45,74 odsto manju platu od plate nižeg rukovodioca ranga komandira ispostave u činu majora policije.
U Crnoj Gori je plata policajca manja od plate komandira za 40,59 odsto, u Sloveniji za 39,72 odsto, u Hrvatskoj 37,81 odsto, u Bugarskoj za 36,1 odsto, u Albaniji 33,91 odsto, u BiH za 32,51 odsto, u Republici Srpskoj za 31,45 odsto, u Severnoj Makedoniji 29,50 odsto, u Mađarskoj za 28,7 odsto, dok je najmanja razlika u Rumuniji – 27,27 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, Mađarska je u septembru 2022. godine u cilju usklađivanja zarada policajaca sa stopom inflacije, devalvacijom i globalnim ekonomskim trendovima povećala policajcima plate za 30-44 odsto (izvršiocima sa srednjim stepenom obrazovanja), a rukovodiocima od 18 do 25 odsto, kako bi pratili evropski trend od 30 do 35 odsto razlike u zaradama.

„Apelujemo ovim putem na policijske sindikate da se oglase, zauzmu stav i bore za prava zaposlenih, a ne za svoje položaje i za svoj groš. Izneli smo vam statistiku i pozitivu praksu pa izvolite, gospodo sindikalci, vi ste na potezu!“, poručuje strukovno druženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“.

BONUS VIDEO: Uhapšene dve osobe u Beogradu – Policajci zaplenini 700 grama kokaina i novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare