Zaplena na brodu Guajan Foto:Tim Tai / Newscom / Profimedia/Privatna arhiva

Novi detalji o velikoj zapleni čak 20 tona kokaina na brodu "Guajan" u Filadelfiji ne prestaju da isplivavaju ni nakon tri godijne, a nedavno je uhapšen i crnogorski bokser Goran Gogić zbog umešanosti u šverc droge. Interesantno je da je pomenuti brod ranije povezivan i s navodnim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, koji se već duže vreme nalazi u bekstvu.

Kokain je zaplenjen na teretnom brodu „Guajan“ a navodno je bio namenjen evropskom tržištu. To je najveća zaplena kokaina u istoriji američke carine, a vrednost droge procenjena je na više od 1,3 milijarde dolara.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Iako je droga zaplenjena još 2019., a u međuvremenu su uhapšeni pomorci priznali krivicu i osuđeni su na višegodišnju robiju, očigledno su američke vlasti nastavile istragu kako bi pohvatali sve konce balkanske „mafijaške hobotnice“.

Osuđeni članovi posade – Srbi i Crnogorci

Među osuđenim članovima posade su Boško Marković (40) iz Crne Gore, glavni oficir broda, Vladimir Penda (28) iz Crne Gore, četvrti inženjer, Stefan Bojević (30) iz Srbije, pomoćnik refermana, Fonofavae Tiasaga (30) sa Samoe, pomorac, i Lauli Pulu (35) sa Samoe, takođe pomorac.

Šesti član posade Aleksandar Kavaja (27) iz Crne Gore, električar, priznao je krivicu.

Zaplena kokaina ilustracija Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Ipak, oni tada nisu odali sa kim su sarađivali, kao i za koga su radili.

Detalji istorijskog šverca kokaina

Pomenuta grupa je imala razrađenu šemu funkcionisanja.

Krijumčari su u gliserima utovarili  vreće pune kokainskih cigli u mreže koje je dizalica dizala na krmi broda koja se koristi za utovar prodavnica. Penda, Bojević, Pulu i Tiasaga istovarili su torbe i pomogli da se sakriju droga pored legitimnog tereta unutar kontejnera.

Pročitajte još:

Marković, veteran pomorstva, bio je zadužen za kargo plan i znao je koji će se kontejneri istovariti u kojim lukama. Marković i Durašević su bili zaduženi za čuvanje straže.

Prema Kavajinom podnesku o izricanju kazne, njegova glavna uloga „bila je da organizatorima na kopnu prenese informacije putem narko-telefona o tome koji kontejneri idu na koje lokacije“.

Tovar kokaina je bio namenjen za Evropu, ali pre nego što je brod mogao da se vrati preko Atlantika, morao je da pristane u Peru, a zatim da krene na jug do Čilea, gde je skrenuo na sever i vratio se kroz kanal, a zatim doleteo na Bahame i Filadelfiju.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kada se kontejneri zaključaju, postavlja se pečat kako bi se osigurali. Banda je imala skladište lažnih pečata. Originalni pečat je slomljen i nakon što je kokain sakriven u kontejneru, pričvršćen je lažni pečat.

Istražitelji su rekli da su šverceri u početku sav kokain dovezen tokom trčanja prema jugu utovarili u jedan kontejner namenjen Čileu, koji je izabran „da prođe kroz Peru jer bi samo oni kontejneri koji dolaze iz Perua bili pregledani“.

Nakon što je brod prošao Peru, banda je „uklonila drogu iz tog kontejnera i sakrila je u brodskom ventilacionom sistemu jer su svi kontejneri trebali da se skinu u Čileu. Nakon inspekcije u Čileu, šverceri su drogu prebacili iz ventilacionog sistema u kontejnere koji su na kraju bili namenjeni Evropi, navodi se u izveštaju istrage, a preneli su američki mediji.

Umešanost Radoja Zvicera?

U spisima predmeta protiv jednog od okrivljenih za šverc kokaina, u koje je portal RTCG imao uvid, pominje se slučaj neuspelog atentata na Radoja Zvicera u Kijevu. U pitanju su dokumenta koja su predata sudskoj poroti, a nakon toga povelo se pitanje i eventualne povezanosti Zvicera s kokainom na teretnom brodu.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Osim informacije o napadu na Zvicera, navedeno je, između ostalog, i nekoliko dokumenata o zapošljavanju u međunarodnoj brodskoj kompaniji, izveštaj o boravku u pritvoru i krivični dosije pribavljen iz Crne Gore.

Podnete su i dve informacije o obračunu dva zavađena crnogorska klana i informacija o napadu na Radoja Zvicera u Kijevu.

Ipak, daljeg pominjanja Zvicera, sem u sudskim spisima, nije bilo.

Podsetimo, nedavno je uhapšen poznati crnogorski bokser Goran Gogić zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina.

Goran Gogić FOTO: Printscreen Youtube/MrARENABoxing

Gogić je uhapšen na aerodromu u Majamiju, kada je pokušao da otputuje za Cirih.

Gogić je navodno koordinisao sa izvorima kokaina u Kolumbiji, članovima posade koji su prevozili tone kokaina na komercijalnim teretnim brodovima na otvorenom moru i mrežom lučkih radnika koji su prevozili i iskrcavali kokain u Evropi preko Sjedinjenih Država.

VIDEO: Pokušaj atentata na Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar