Granicni prelaz Horgos
Granični prelaz Horgoš Foto:TANJUG/ SINISA KUPINOVIC

Krijumčarenje pet češljugara - ptica pevačica, iz Severne Makedonije u Belgiju sprečili su srpski carinici i policajci na graničnom prelazu Horgoš, saopštila je danas Uprava carina.

Štiglići – češljugari (Carduelis Carduelis) koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta pronađeni su u autobusu belgijske registracije kojim je upravljao državljanin Severne Makedonije.

Tokom detaljnog pregleda autobusa u subotu na graničnom prelazu Horgoš, carinik je iza drugog reda sedišta pronašao dve torbe i kartonsku kutiju, u kojima su se nalazili kavezi sa živim primercima zaštićenih češljugara.

Zatim je pronađen još jedan kavez sa zaštićenom pticom pronađen u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Kako je saopšteno, vozač je rekao da ne poseduje nikakvu propratnu dokumentaciju i da je reč o pošiljkama, koje je prihvatio da isporuči u Belgiji uz izvesnu nadoknadu.

Zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić, dok su vozača preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost.

Promet ugroženim divljim vrstama moguć je samo u skladu sa CITES Konvencijom i nacionalnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine.

Za zakonit promet neophodno je da primerke zaštićenih vrsta prate i da se carinskim organima pokažu odgovarajuće CITES dozvole.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar