Srpskom kamiondžiji u Hrvatskoj preti 15 godina zatvora

Hronika 07. jun. 202112:41
Podeli:
Foto:printscreen/facebook.com/jvp.novska

Protiv 43-godišnjeg vozača "kamiona smrti", državljanina Republike Srbije, podignuta je optužnica u Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata i izazivanja strašne saobraćajne nesreće u kojoj su četiri migranta izgubila život, a veći broj je povređen.

Nesreća se dogodila 22. marta oko 3.10 sati na auto-putu A3 kod Okučana, kada se tegljač s prikolicom koji je prevozio tzv. tetra-brik role papira, među kojima su bili ilegalni migranti, prevrnuo.

Optužnicom se okrivljenom 43-godišnjaku stavlja na teret, prema saopštenju Županijskoga državnog tužilaštva u Slavonskom Brodu, da je 22. marta 2021. oko ponoći, nakon što je ušao u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Tovarnik, „u nameri da ostvari protivpravnu imovinsku korist prevoženjem preko teritorija Republike Hrvatske ilegalnih migranata, primio u mestu Podgrađe strane državljane bez putnih isprava“.

Foto:printscreen/facebook.com/jvp.novska

Prema optužnici, smestio ih je u zatvoreni prostor za smeštaj tereta koji nije namenjen prevozu osoba i u kom su bile palete tetra-brik ambalaže u rolama, bruto težine 15,51 tona, „svestan opasnosti za njihove živote pri prevozu u takvim uslovima, ipak je pristao da ih preveze prema Zagrebu“.

Sama nesreća dogodila se, navodi tužilaštvo a prenosi Jutarnji.hr, zato što se vozač nije pridržavao propisa te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desne ivice kolovoza.

Foto:printscreen/facebook.com/jvp.novska

Stoga je u jednom trenutku prešao na travnatu bankinu, pri čemu je došlo do zanošenja vozila i prevrtanja na bočni deo i udara u metalnu odbojnu ogradu. Zbog udara i prignječenja delovima tereta pet je osoba teško povređeno, a četiri su osobe smrtno stradale, saopštilo je tužiteljstvo hrvatskom portalu.

Foto:printscreen/facebook.com/jvp.novska

U prostoru za teret bila su 24 stranca, među kojima i četvero dece.

Pri prevrtanju poginula su četiri državljana Sirije starosti od 17, 20, 21 i 26 godina. Uz još pet teško povređenih osoba, ostalih desetak migranata zadobilo je lakše povrede, a i sam je vozač kraće vreme proveo u bolnici.

Nakon što je otpušten iz bolnice policija ga je privela i nakon završetka kriminalističkog istraživanja određen mu je istražni zatvor u kojem se i sada nalazi.

Tužilaštvo je zatražilo da mu se istražni zatvor produži sve do presude. Vozač je u prvom trenutku tvrdio kako nije imao pojma da se u tovarnom prostoru nalaze migranti.

Istragom je, po svemu sudeći, utvrđeno drugačije. Sada je optužen za dva kaznena dela: krijumčarenje migranata, za šta je zakonom zaprećena kazna do osam godina zatvora i za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubile četiri osobe.

Za to je delo predviđena kazna do 15 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar